שאלות נפוצות בנושאי בריאות שונים
אני יודעת שיש לך שאלות בנוגע לטיפולים אצלי וההתייחסות שלי למצבי בריאות שונים. לכן, קיבצתי כאן עבורך כמה שאלות שהופנו אלי.
ניתן לקרוא מידע מקיף יותר בחלק של "מאמרים" באתר ואני מזמינה אותך לפנות אלי עם כל שאלה.
שלום איה, אני בד"כ אדם מאוד בריא, אני בן 56 ולפני שבועיים תפסה אותי שפעת שלא עוזבת אותי עד עכשיו. זה מקרה דיי נדיר אצלי להיות חולה ומושבת ככה. האם תוכלי לייעץ לי על דרך טבעית לחזור לעצמי?
עוד יום אחד בבית ואני משתגע.
בברכה, ישראל.
——-
ישראל היקר,
מאחר וציינת שאתה בדרך כלל בריא, ובמידה ואין כל בעיה אחרת, אשמח לתת לך כמה טיפים שיעזרו לגופך להתאושש ולהפעיל את מערכת הריפוי הטבעית שלו כדי שתוכל "לחזור לעצמך". חסר לי מידע לגבי אורח חייך והתזונה שלך לכן אשתדל מאוד 🙂
ראשית, אכול הרבה שום ועשה שימוש בתבלינים כגון קינמון, כורכום רוזמרין וטימין. שנית, שתה תה מרווה רפואית, הרבה קמומיל, ותה ירוק. גם מיץ תפוזים, פירות וירקות טריים יעשו עבודה טובה.
ישנם מוצרים טובים שניתן להשיג אצלי או בבתי טבע המכילים אכינצאה, ותבלינים שהוזכרו. בשלב זה אוכל לומר לך את המינון רק לאחר שאדע מהו המוצר. חשוב: וודא שאינך לוקח מוצרים המכילים סוכר אשר מחליש את מערכת החיסון.
וותר על מתוקים לעת עתה, שתה המון מים והרבה לנוח ולעשות תרגילי מתיחה ואימון קל לשרירים כדי שלא יתנוונו.
אני ממליצה גם על תרגילי נשימה: נשום עמוק דרך האף לריאות והבטן, החזק 3 שניות והוצא את האוויר דרך הפה. חזור על כך מספר פעמים.
עד כמה שזה נשמע קצת מצחיק: תרגל חשיבה חיובית. כשנמצאים מרותקים לבית זמן ממושך בקלות אפשר ליפול למצבי רוח לא נחמדים. בכל פעם שמופיעה מחשבה לא נחמדה, חזור אחורה ובדוק איך עכשיו תוכל לנסח אותה מחדש באופן חיובי.
אשמח לעמוד לשירותך בכל עת עם כל שאלה, מאוד מקווה שעזרתי, החזק מעמד ותן לגוף לעשות את עבודת הריפוי. עזור לו.
בברכת בריאות איתנה 🙂
שלום לך איה, אבא שלי חולה אלצהיימר במצב יחסית מתקדם. אני יודע שאין רפואה למחלה אך תהיתי האם יש משהו שתוכלי ליעץ לי עליו לפחות בשביל שנוכל לישון בלילה. הוא מסתובב בלילות ומדבר לעצמו בקולי קולות ומעיר את כל הבית, אני מנסה להרגיע אותו ולהחזיר אותו למיטה אבל אחרי כמה דקות זה חוזר על עצמו. אני ואישתי מותשים ומיואשים לגמרי. אנא חזרי אליי בהקדם, שמואל. ב
—-
שמואל היקר, מאחר ואני מכירה את המחלה, על כל הסימפטומים שלה מאוד מקרוב, אני יודעת על מה אתה מדבר ואיך אתה מרגיש. זכור לא להזניח את עצמך בכל התהליך ולדאוג לבריאותך. באיזה דרגת חומרה נמצא אביך? האם קיימות 'מחשבות שווא' (חולי אלצהיימר נוטים להרגיש שיש נגדם קנוניה, שגנבו להם, שמסדרים אותם, בוגדים בהם וכדומה). האם הוא נוטל תרופות הרגעה ו/או Ebixa? האם הוא סובל מדיכאון? יש המון פרטים שחסרים לי, אנסה לסייע עד כמה שאוכל, אך אנא ממך, קח בחשבון שאין המידע כאן בא להחליף טיפול נטורופתי. אלצהיימר הולכת ותופסת תאוצה, אחוז החולים בה הולך ועולה בהתמדה באופן בלתי יאומן ועדיין לא נמצאה תרופה. הנטורופתיה, המחנכת לבריאות ומניעת מחלות, מסייעת על ידי הכלים העומדים לרשותה, להקטין את הסיכוי לחלות. כאשר המצב כבר קיים, מטרת הטיפול הנטורופתי היא להאט את התדרדרות המצב. קיימת סברה בקרב מומחים שאחד הגורמים הרציניים המגבירים את הסיכון לאלצהיימר הוא כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם ומתכות רעילות. בטיפול יש דגש על נושאים אלו ועל צורך בנוגדי חמצון חזקים. אחת ההמלצות החשובות שלי תהיה, לתת לאביך אומגה 3 (לא במינון הסטנדרטי). בנוסף, איני יודעת מה מצב התיאבון שלו בשלב זה, אך חשוב להדגיש תזונה עשירה בירקות, מרקי ירקות, פירות, דגנים מלאים והרבה מים כדי למנוע התייבשות. באופן אישי איני אוהבת לעבוד עם תוספים וויטמינים, על אחת כמה וכמה בגיל המבוגר שאיני יודעת עד כמה מהם נספג באמת בגוף. לכן אני אוהבת לעבוד עם מוצרים כמו 'עשב שעורה' המגיע באבקה שמערבבים בנוזל ושותים ומבחינתי היא נחשבת למזון. היא מכילה המון ויטמינים ומינרלים, אנטיאוקסידנטים, חומצות אמינו, חלבונים ורכיבים תזונתיים חשובים אשר מאוד קריטיים למצב אלצהיימר (שים לב: איני נוהגת להמליץ למי שנוטל קומדין, הפרין ומדללי דם מאחר והמוצר מכיל ויטמין K שיכול להפחית את השפעת התרופה, צור קשר לפני כל דבר שאתה בוחר לעשות בו שימוש ואסייע ברצון רב). B12 – חשוב ביותר לבדוק, ואם יש חוסר מאוד מומלץ לתת. מחסור ב- B12 הוא אחד הגורמים לדימנציה, הוא מאוד חשוב למערכת העצבים. ישנם מוצרים המכילים תמציות מרוכזות מתבלינים וצמחים כגון כורכום ועלי זית שהוכחו כמסייעים במחלת האלצהיימר. לקריאה נוספת: כורכום לגבי השינה והלילות – ניתן להכין לאביך חצי שעה לפני השינה תה קמומיל. ובאופן כללי עדיף ללכת במשך היום על תה מליסה וקמומיל. ישנם מוצרים הומוטוקסיקולוגיים כגון ה- Nervoheel שמסייעים בהרגעה באופן מופלא (מניסיון שלי, יכולת ההשפעה שלהם יורדת כאשר אדם כבר נוטל תרופות הרגעה כימיות). צמחי מרפא ספציפיים לשינה והרגעה אשמח להמליץ לאחר שאכיר את המקרה יותר לעומק. ובאופן כללי, במצבים מסויימים, כאשר המצב הכללי השתפר, הדבר השפיע באופן חיובי גם על בעיית השינה. מאחלת לך מכל הלב הרבה כוח, בריאות ואהבה, איה
שלום איה, אני בן 29, סובל מעייפות קשה, לפעמים גם מחולשה. אני עובד הרבה שעות, יש לי מספיק שעות שינה בלילה והבדיקות שעשיתי יצאו בסדר גמור. ניסיתי לקחת כדורים ממריצים טיבעי מצמחים, אבל אני מרגיש שהם הפסיקו להשפיע כמו קודם. יש עוד משהו שאפשר לנסות? תודה, רוני.
——
רוני שלום, יכולות להיות סיבות רבות לעייפות. אם כבר היית אצל רופא ועשית בדיקות מקיפות ולא נמצאה סיבה, הייתי בודקת דברים כמו איך התזונה שלך? האם השינה שלך טובה? (לא רק זמן השינה חשוב אלא גם האיכות שלה), האם אתה שותה מספיק מים? האם אתה חווה יותר סטרס ומתח ממה שהגוף שלך מסוגל להכיל? האם יש היסטוריה של מחלה ויראלית כלשהי? האם הרופא בדק רמות ברזל בדם? האם אתה פעיל גופנית? הייתי ממליצה על בדיקת טפילים בצואה… יש הרבה מאוד דברים שניתן לעשות במקרה עייפות, אבל ההמלצה היא לדעת מה המקור שלה ולטפל בגורם. לגבי התוספים הממריצים שכתבת עליהם, איני יודעת מה בדיוק לקחת, אך אני יכולה לספר לך, שלמרות שהם טבעיים, אין זה אומר שאינם יכולים להזיק או אף להחמיר את בעיית העייפות. אם אין לך מצבורי אנרגיה בגוף בגלל תזונה קלוקלת למשל, לקיחת ממריצים היא כמו להתניע אוטו בלי דלק. בהתחלה אתה תרגיש נמרץ ואחר כך תהיה נפילת אנרגיה גדולה יותר. לכן חשוב להיוועץ בנטורופת מוסמך כדי להתאים לך את הטיפול באופן אישי. טיפ: באופן מאוד כללי, הייתי הולכת על כיוון של צמחים אדפטוגנים, מזינים ומחזקים. הייתי רוצה בכל זאת, להמליץ לך על כמה קווים כלליים: ראשית, אם תזונתך מושתתת על מזון מהיר רצוי להתחיל להכניס ירקות, פירות ודגנים מלאים לתפריט. שנית, בדוק האם שינתך טובה ורציפה ואם לא, נסה להבין מדוע ולגשת לטפל בגורם. אם הסיבה לבעיות שינה היא מחשבות ודאגות, אחת השיטות בהן אני משתמשת היא ניהול מחברת שבה מעלים לכתב את כל המחשבות לפני השינה או בבוקר כשקמים, וזה עוזר באופן מאוד משמעותי להרגיע את המחשבות. במידה ואתה שותה הרבה קפה, הייתי ממליצה להוריד משמעותית את המינונים. דבר נוסף שהייתי ממליצה לך לעשות, לאכול כל בוקר דייסה משיבולת שועל. קיימות מספר דרכים לסייע במצבי עייפות, הסיכויים להצלחת הטיפול גבוהים יותר באופן משמעותי כאשר הוא מותאם לך אישית לאחר תשאול ואבחון. בהצלחה, איה
איה שלום, אני בת 19 ותמיד יש לי כאבי מחזור חזקים, אני גם עצבנית על כל העולם ועייפה ומרגישה רע ואין לי חשק לעשות כלום. אני בקושי מתפקדת כשיש לי כאבים ובגלל זה אני כל הזמן לוקחת נרופן ואדביל ולפעמים גם נרוסין, אבל אני מרגישה שזה לא תמיד עוזר ושזה לא בריא לי. קראתי באתר שלך על כאבי מחזור ורציתי לשאול אם באמת אפשר להפסיק את זה כי אני מרגישה שאני לא יכולה יותר לסבול. ביי, כנרת.
—–
היי כנרת, אצל כל אישה המצב שונה, כל גוף שונה, ההרגלים שונים ולכן אין טיפול אחד שמשפיע באופן זהה על כולן. אם קראת את מה שכתבתי על כאבי מחזור, וודאי שמת לב שאין זה מצב תקין ומאוזן. ישנן נשים רבות שעוברות את ימי הווסת בלי כאבים וללא שינויים קיצוניים במצב הרוח, נפיחויות, בעיות עיכול וגזים או כל צורה אחרת של אי נוחות. לעיתים אני נתקלת בנשים שהשלימו עם המצב והן חיות בסבל הזה שנים, נוטלות משככי כאבים במינונים גבוהים (שבאמת לא בריאים כפי שכתבת) ולא יכולות להעביר את ימי הווסת בלעדיהם. יש המון דברים שניתן לעשות כדי לטפל בבעיה ולנסות למזער את הסבל עד כמה שאפשר. טיפול נטורופתי אכן יכול לסייע רבות לאיזון המערכת ההורמונלית ולהקטין את עוצמת התסמינים או אף להעלימם. זה מאוד משתנה בין אישה לאישה. כמה דברים שהייתי רוצה להמליץ לך עליהם כהתחלה: אם את צורכת הרבה קפה – הקטיני או חדלי ממנו לחלוטין. ישנה סברה על פי מחקרים שקפה משבש את המנגנונים המפקחים על כאב וגורם לעלייה ברגישות לכאבים, ובנוסף מחמיר מצבי דלקת בגוף. בנוסף, הקפידי לאכול תזונה מלאה ובריאה, שתי הרבה מים, עשי פעילות גופנית אינטנסיבית (בפעילות גופנית הגוף מפריש חומרים המשככים את הכאב) ולמדי את שיטת EFT (פשוטה ביותר, קלה ליישום ועובדת באופן יוצא מן הכלל). על צמחי מרפא בהם אני עושה שימוש רב במצבים אלו לא אוכל להמליץ כאן מבלי שראיתי ותשאלתי אותך כדי להגיע לאבחון והתאמת טיפול ספציפי ואישי. יום מקסים, איה
שלום איה הוד, הבת שלי מתמודדת עם כאבי בטן חזקים שמעירים אותה גם משינה. זה נמשך כבר יותר מ- 5 חודשים ובדיקות אצל רופאים, כולל גסטרו יצאו תקינות. גם בדיקות דם תקינות לחלוטין. היה חשד ל IBS או לדלקת במעי אבל התוצאות יצאו שליליות. רשמו לה משככי כאבים ותרופות שמרפות שרירים אבל הן לא עזרו וגרמו לתופעות לוואי. איני משוכנע שאני רוצה להמשיך לתת תרופות אלו לביתי ולכן ניסינו טיפולים בהומאופתיה במשך חודשיים וחצי והיתה קצת הקלה, אבל המצב עדיין חמור ואני ואשתי כבר לא יודעים מה לעשות. אני פונה אלייך בדבר טיפול נטורופתי. איך זה עובד ומה הסיכויים שזה יעזור? בברכה, רותם.
—–
שלום רותם, אני מאוד מבינה את המצוקה בה אתה נמצא. זה וודאי מרגיש כל כך חסר אונים לא להיות מסוגל לעזור לבתך שסובלת מכאבים אחרי שכבר ניסיתם את כל מה שאתם מכירים. אנסה לענות לך בתקווה שתוכל להפיק מכך את מירב המידע על מנת להחליט מה ברצונך לעשות. ראשית, חסרה לי אינפורמציה רבה, איני מכירה את בתך ואיני יודעת מהו גילה, מתי ואיך התחיל כל הסיפור, מהם הסימפטומים, איך מתנהגת מערכת העיכול שלה, האם קיימות בעיות נוספות ועוד. שנית, במקרים רבים טיפולי רפואה משלימה, כולל הומיאופתיה שניסיתם, מצריכים התמדה והרבה סבלנות כדי לראות את ההשפעה ואם היתה הטבה לא הייתי בהכרח מפסיקה את הטיפול, אלא מוסיפה עליו יעוץ נטורופתי ותזונתי. הנטורופתיה מאמינה שסימפטומים של מחלה הם כמו תמרור הזהרה המורה לנו שמשהו לא בסדר. ולכן הרעיון הוא לכוון לגורם הבעיה ולא לטפל בסימפטומים (כמו שקורה ברוב המקרים ברפואה הקונבנציונלית). טיפול בסימפטומים לא מטפל בבעיה. בעיות במערכת העיכול הן בין הבעיות היותר נפוצות בגינן פונים לנטורופתיה. והנטורופתיה מסייעת לטפל בהן בהצלחה מרובה במקרים רבים (כל מקרה לגופו, לא כל אחד מגיב באותו אופן לטיפול). הגורמים לכאבי בטן יכולים להיות רבים ובמידה שעברתם כל בדיקה אפשרית על מנת לשלול מחלה או בעיה אחרת היכולה לגרום לכאבי בטן, הייתי מנסה לבדוק את התזונה שלה. יכול להיות מצב, שבתך רגישה לאחד המזונות ואתם לא מודעים לכך. דבר נוסף שהייתי בודקת הוא האם יכול להיות מצב נפשי שגורם לכאבים. עוד טיפ קטן: נסו לשים לב באילו מצבים או זמנים הכאבים מוקלים או מוחמרים. זה יכול לתת כיוון לא רע למקור הבעיה. ישנם מקרים, בהם כן קיימת התחלה של מצב דלקתי מוקדם במעי, ולא תמיד ניתן לגלותו בבדיקות ראשוניות. באופן כללי, במקרה כזה, הטיפול הנטורופתי ילך לכיוון האנטי דלקתי, היפו אלרגי ושיקום מערכת העיכול, ובמידה ויתגלה הצורך בגישה משלימה הקשורה בגוף-נפש היא תיכלל בטיפול. חשוב מאוד לוודא שאין מדובר בסתימה או כל בעיה אחרת שאולי לא נבדקה או לא התגלתה בשלביה הראשונים. לצערי, על מנת להישאר מקצועית, בשלב זה לא אוכל לומר יותר מדברים אלו. מקווה שעזרתי ואשמח לענות על כל שאלה נוספת שתעלה.
—–
היי מיכה, תודה שפנית אליי. נושא הדיכאון הוא נושא רציני וגדול ואני רוצה להזמין אותך לקרוא את המאמר שכתבתי בנושא, בתקווה שהדבר יסייע בעדך בכל דרך אפשרית: "מחלת הדיכאון". תוכל כבר להתחיל ליישם חלק מהדברים המוזכרים במאמר. בנוסף, אני רוצה להתייחס לעובדה שבחרת לא ליטול תרופות. אני מודה שיותר קל לי לסייע במצבים בהם עוד לא ניטלו תרופות פסיכיאטריות למיניהן. אך גם במצבים בהם נוטלים תרופות, ניתן לקבל טיפול נטורופתי במקביל, שאינו נוגד את הטיפול התרופתי ואף יכול לסייע לו ולהקטין את תופעות הלוואי. אך כל מקרה הוא לגופו. דיכאון היא אחת המחלות הקשות שאני מכירה. אולי הפגיעה אינה פיזית אך לעיתים מצבים נפשיים קשים, יכולים להיות חמורים ולא פחות קשים מבעיות פיזיות. אהבה נכזבת, או כל אכזבה או טראומה, יכולות בהחלט להוות טריגר להתפרצות המחלה. אחרי הכל, הגוף שלנו הוא מכלול שלם של פיזי,נפשי ומנטלי המשפיעים זה על זה ועובדים יחד. פגיעה באחד מהרבדים משפיעה על האחר. לשאלתך בדבר יעילות הטיפול הנטורופתי, אכן הנטורופתיה פה תופסת מקום נכבד בסיוע לחזרה לאיזון של מערכת העצבים ותמיכה בגוף בדרכים רבות. אך בסופו של יום, מי שעושה את העבודה הוא הגוף. אנחנו רק נותנים לו את הכלים שהוא זקוק להם, כדי לחזור לאיזון ולהפעיל את מערכת הריפוי הטבעית שלו. אתן לך כמה טיפים חשובים שתוכל ליישם לבד, אך זכור: אין הם באים להחליף טיפול שמותאם לך אישית לאחר תשאול ואבחון רציני. טיפ ראשון שאני ממליצה עליו בחום רב ולא מצריך שום מרשם, הוא בראש וראשונה פעילות גופנית אינטנסיבית. אולי זה ישמע מוזר שאני בוחרת דווקא בדבר כל כך טריוויאלי כהמלצה ראשונה, אך דע שלפעילות גופנית יש תפקיד מפתח בגישה שלי לטיפול בדיכאון (קרא במאמר). בנוסף, המלצה חמה לאכול בבוקר דייסת משיבולת שועל. ישנם דברים נוספים שתרצה להימנע מהם בתזונה ודברים שתרצה להקפיד יותר לאכול – קרא במאמר. ודבר אחרון – אני נשאלת לעיתים קרובות על טיפול בצמחי מרפא, המפורסם ביניהם הוא ההיפריקום. איני נוהגת להמליץ על צמחים לפני שערכתי תשאול מקיף ויסודי על מנת להגיע לאבחון. לא כל צמח מתאים לכל אדם בכל מצב ובאותו מינון. ובדרך כלל, גם איני נוהגת להמליץ על צמח בודד אלא על פורמולה המכילה כמה מצחים בהתאם לבעיה ולאדם באופן ספציפי. בברכה, איה
שלום וחג שמח! ראשית, אבקש לדעת אם ניתן לטפל בהצלחה באלרגיות ע"י נטורופתיה. במידה וכן – הייתי רוצה להגיע לפגישת איבחון וייעוץ עבורי. הגעתי לאתר שלך דרך כתבה על אלרגיה עונתית, שזה משהו שמלווה אותי שנים וניסיתי כל טיפול אפשרי ובכל שנה באביב אני פשוט מסתגרת בבית ולא יכולה לצאת. אני אלרגית לכל דבר והמיקום בו אני גרה מאוד מקשה על המצב. אין לי כוונה לעבור מקום מגורים בזמן הקרוב ואני זקוקה לעזרה. ולכן אשמח להגיע על מנת לטפל ברמה מיקצועית, אך אני חייבת לדעת אם כדאי בכלל להתחיל עם זה. כמה ניסיון יש לנטורופתיה בבעיות אלרגיות? רב תודות, חנה ח.
—-
חנה שלום וחג שמח גם לך. אלרגיות הן באמת בעיה לא נחמדה שיכולה לפגוע קשה באיכות החיים. מאחר ואלרגיה לא מגיעה באותה צורה, באותה עוצמה ומאותם גורמים אצל כולם, הטיפול הנטורופתי מאוד משתנה מאדם לאדם. חסרים לי פרטים רבים מאוד על מנת לייעץ לך. איני יודעת את גילך, האם את נוטלת נכון להיום תרופה כלשהי, אילו טיפולים ניסית עד היום, האם קיימות בעיות בריאות נוספות, לאילו דברים את אלרגית והאם עשית טסטים, מה מצבך הנפשי ועוד. הנטורופתיה היא מאוד הגיונית ופועלת לפי כללים מאוד מסויימים ובסיסיים, היא מציעה מגוון רחב של פתרונות טבעיים, ללא סטרואידים ואנטי היסטמינים, לסייע בבעיות אלרגיות. לא חסרים מחקרים שיראו זאת. הטיפול מותאם באופן אישי לכל אדם עם הרבה פחות תופעות לוואי והוא בהחלט שווה ניסיון. לשאלתך "האם בכלל להתחיל עם זה" – אם עד היום ניסית דברים רבים כפי שכתבת, ואת עדיין סובלת כל כך, האם יש לך מה להפסיד? אם תבחרי לא להגיע אליי, האם יש עוד אופציות העומדות בפנייך היום? אם את שואלת אותי, תמיד כדאי ללמוד להקשיב מחדש לגוף, להאמין בו, לבוא בגישה נפשית חיובית ולתת לו את ההזדמנות לעשות את מה שהוא יודע לעשות – להפעיל את מערכת הריפוי הטבעית שטמונה בו. טיפ קטן: שילוב של טיפול בשיטת EFT נמצא יעיל ביותר באופן בלתי רגיל להקלה במצבי אלרגיה. המשך חג מופלא, איה
שלום איה, שני הבנים שלי (הגדול בן 9 והקטן בן 5) עברו איבחון ומצאו שיש להם ADHD בדרגה חמורה. מיד קיבלתי המלצה לריטלין ואני דיי פוחדת להתחיל עם זה כי כבר שמעתי כל מיני דברים לא טובים. בבית אין לי כל כך בעיה להתמודד עם כל אחד לחוד. הבעיה היא בחוץ ובבית ספר. יש עליי לחץ מהמורים שאומרים לי שלא מסוגלים להתמודד כ"כ עם המצב. אני מבקשת לדעת האם יש טיפול טיבעי כדי שלא אצטרך לתת להם ריטלין? תודה, שולמית
—-
שלום שולמית, אני מאוד שמחה שפנית אליי. "הנטורופתיה משלבת בטיפול כמה תחומים: תזונה – שהיא קריטית ביותר במצבים אלו, צמחי מרפא או תוספים במידה ויש צורך על מנת לאזן ולחזק ולתמוך במערכת העצבים ובמאזן הכימי העדין שבמוח, הדרכה וליווי לילד ובעיקר להורים. התמודדות עם הסימפטומים עצמם ובמקביל עבודה על סביבה תומכת ואוהבת ויצירת מרחב בטוח לילד לשהות בו מבלי שיפגע בעצמו או בסביבה". קיימת תיאוריה שלמה הסוברת שבעיות קשב, ריכוז והיפראקטיביות הם ביטוי של חוסר איזון הנובע ישירות מתזונה לקויה, עתירת סוכרים, אלרגנים ומזון מהיר של הילדים בעולם המערבי. תזונה עתירת סוכר וממתקים משפיעה על התנהגות הילדים וגורמת להם להיפראקטיביות וקשיי ריכוז. ישנה דעה שהרעלה ממתכות כבדות וחומרים כימיים גם הם תורמים רבות למצב. חשוב לי להדגיש שמאחר ואיני רופאה ואני שומרת על מקצועיות, אני מאוד מקפידה לעולם לא לייעץ למטופלים בדבר תרופות קונבנציונליות. אין לי יכולת לומר לאדם לא לקחת תרופה שהומלצה על ידי רופא ואין לי יכולת להוריד שימוש בתרופות או להפחית מינונים. אני כן יכולה לתת מענה בתחום שלי – הנטורופתיה. אני רוצה להפנות אותך למאמר שכתבתי בדיוק בנושא זה, תוכלי לקרוא שם על ריטלין, ועל הטיפול הנטורופתי ובאם יהיו לך שאלות נוספות יותר מאשמח לענות. מתוך המאמר: "מבט קצר על הגורמים ל- ADD/ADHD מאפשר הבנה עד כמה הולם, יעיל ומתאים כאן טיפול על ידי נטורופתיה. טיפול שאינו מדכא אלא מותאם אישית לכל ילד בנפרד, טיפול שאין בו תופעות לוואי, טיפול שאינו מטפל בבעיה אלא בילד עצמו. זהו בעצם טבעה של ההסתכלות ההוליסטית שבה ההתמקדות היא בילד ולא בסימפטומים שיכולים להיות שונים מאוד מילד אחד לילד אחר". למאמר המלא: ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder בברכת אור ואהבה, איה
היי שמי ח', אני בת 25, סטודנטית שסובלת כבר יותר מידי זמן מפטריה וגינלית שלא מניחה וחוזרת לסירוגין כל הזמן לפי הרצון הפרטי שלה. נמאס לי לחלוטין מהתרופות הקונבנציונליות, הגעתי לאתר שלך כשחיפשתי מענה טיבעי ואני מקווה שתמו חיפושיי. האם תוכלי למסור פרטים נוספים? תודה
—-
שמחה שפנית אליי. אני מבינה לליבך, ודעי שאינך לבד במערכה. נשים רבות נמצאות בדיוק במקום בו את נמצאת ולא מכירות פתרונות אחרים מעבר לקונבנציונליים. פטרייה יכולה להיות עקשנית מאוד ועצם היעלמות הגרד ואי הנוחות לא אומר שהטיפול הסתיים. הטיפול הנטורופתי מכוון גם למענה חיצוני וגם פנימי. אם כרגע את סובלת תוכלי להקל על עצמך מקומית על ידי שימוש בג'ל להחדרה וגינאלית משמן עץ התה, ואף לעשות שימוש ביוגורט ביו טבעי עם חיידקים ידידותיים (ללא סוכר וטעם פירות כלשהו) לשטיפות באזור. קיימות עוד כמה שיטות להקלה מקומית משמעותית, אך זכרי שהן מהוות חלק מטיפול שלם. למרות שפטרייה וגינאלית היא אחת הבעיות היותר שכיחות שקיימות, מעט נשים, באופן יחסי, מגיעות לטיפול נטורופתי בבעיה. הסיבה לכך לדעתי, היא שהטיפול הקונבנציונלי ברוב המקרים הוא מאוד יעיל, מהיר ומיידי. הוא אומנם לא פותר את הבעיה שממשיכה לחזור כפי שכתבת, אך נשים רבות במצב כזה לא מסוגלות לחכות אפילו שנייה ומחפשות אחר הפתרון המהיר ביותר. ואכן אפשר להבין זאת, מאחר ופטרייה וגינאלית אינה מצב סימפטי במיוחד. מי שכן מגיעות לנטורופתיה הן נשים כמוך, שנמאס להן מהתרופות הקונבנציונליות ונמאס להן שהבעיה לא מרפה. במקרים רבים מגיעות אלי נשים לטיפול במקביל לטיפול באגיסטן למשל. לכן חשוב לי לציין, שהטיפול הקונבנציונלי עשוי להאט את הטיפול הנטורופתי, אך אין הטיפול הנטורופתי מתנגש או פוגע בקונבנציונלי. אם יהיו עוד שאלות את מוזמנת לשאול כל דבר, בברכה, איה
איה היקרה, נהניתי לקרוא את המאמרים שלך באינטרנט בנושא מחלות מעי דלקתיות. אחרי שקראתי אותם לעומק אני פונה אלייך ומקווה שתוכלי לעזור לי. אני בת 38 ולפני 10 שנים בערך עשו לי איבחון של מחלת הקרון. אחרי שהיו לי כמה התפרצויות ודברים ואישפוזים שעברתי עשו לי שוב בדיקות ואמרו לי שיש לי כוליטיס. אני אחרי שתי לידות, ההריונות עברו ממש טוב אבל הבעיות המשיכו והחמירו אחרי הלידות. אני מתכננת עוד הריון אבל ברור לי שאני לא אוכל לעבור אותו במצב הזה שאני נמצאת בו. אני יודעת שאצלי יש קשר נפשי ותזונתי להתפרצויות, ועד היום דווקא הסתדרתי עם התרופות. אני פונה אלייך עכשיו כי אף פעם לא ניסיתי לטפל בעצמי בדרכים טבעיות וגם בגלל שבשנה האחרונה המצב הידרדר מאוד, הדימומים נמשכים כמעט כל הזמן, איבדתי הרבה במישקל ואני כבר לא מסוגלת להמשיך ככה. מחכה לתשובתך, שירלי.
—–
שירלי היקרה, את נושא מחלות המעי הדלקתיות אני מכירה מקרוב ולכן אני מבינה את המצוקה בה את נמצאת. מאוד חשוב לי לציין שהטיפול הנטורופתי אינו מתנגש עם הטיפול הקונבנציונלי כלל, ושיש הרבה דברים שניתן לעשות. לפעמים אנשים אומרים לי שדי להם בהפחתת תדירות ההתקפים ועוצמתם, כדי להסב להם הקלה משמעותית ולשפר להם את איכות החיים באופן משמעותי. במאמר וודאי קראת שמחלות מעי דלקתיות לא קיימות כלל בתרבויות פרימיטיביות. אך לעומת זאת, הן הפכו מאוד שכיחות במדינות בעלות תזונה מערבית. והנתונים רק ממשיכים לגדול. חלק ממטרות הטיפול הנטורופתי הן לספק חסרים תזונתיים שמאוד שכיחים בחולי IBD (חשוב לדעת איך ומתי לעשות זאת מאחר ובמקרים רבים, חולי IBD נוטלים תוספי ויטמינים למיניהם אך איני משוכנעת שמשהו מהם מצליח להיספג במערכת הנמצאת במצב כל כך פגוע). בנוסף, מטרת הטיפול היא סיוע למערכת העיכול המודלקת והשחוקה לשקם את עצמה, התייחסות לאלרגיה למזונות שונים ותמיכה כללית פיזית ונפשית. אלה נעשים על ידי תזונה ותוספים מיוחדים, צמחי מרפא וטיפולי גוף-נפש כגון דמיון מודרך ושיטת EFT. בשלב ראשוני, מאחר ומצבך כפי שאת מתארת אותו, חמור מבעבר, הייתי ממליצה לך להגיע לאבחון ולהביא איתך את תוצאות הבדיקות האחרונות. זאת על מנת שאוכל להחליט ממה להתחיל. אם את מאוד חלשה ואיבדת הרבה במשקל יש צורך לחזק את הגוף במקביל לטיפול בדלקת ובמערכת העיכול ולכן חשוב שאראה אותך. באהבה, איה
שלום איה, אני בת 41 וסובלת מנשירת שיער קבועה ומשיער דליל כבר למעלה משנה. הרפואה הקונבנציונלית לא מצאה בעיה כלשהי, אני קרובה לייאוש כי המצב מעיק ומלחיץ מאוד. אנא, אם באפשרותך לעזור לי בכל צורה, צרי עימי קשר. תודה מראש, מאיה.
—–
מאיה ערב טוב, נשירת שיער יכולה להיות אחד הדברים המבהילים ביותר שיש. היא מצב מורכב ומעניין מאחר והגורמים לו יכולים להיות רבים ו/או שילוב של כמה יחד. הנטורופתיה בהחלט יכולה לסייע מצבי נשירה על ידי גירוי והפעלת מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף וחזרה לאיזון. הטיפול הנטורופתי נותן כלים לשימוש חיצוני ופנימי כאחד, ומטפל באדם כולו ולא רק בסימפטום של הנשירה. הייתי ממליצה לך לבדוק את התזונה שלך והאם את שותה מספיק מים. מעבר לכך לא אוכל להמליץ לך כאן על טיפול מאחר ולא ידועה לי עדיין סיבת הנשירה וחסרים לי פרטים רבים, למשל, האם עברת הריון ולידה בסמוך לזמן בו החלה הנשירה? האם עשית איזושהי דיאטה? האם יש נטייה לאנמיה? האם קיימת אי סדירות במחזור החודשי? האם ישנה עייפות או בעיות נוספות, האם חווית טראומה מסוג כלשהו? פרידה? אובדן? ועוד… הטיפול יהיה בעזרת תזונה, צמחי מרפא, הומוטוקסיקולוגיה, גוף-נפש, הכל בהתאם לגורם הבעיה. אשמח לנסות לעזור לך, תוכלי לקרוא עוד במאמר על "נשירת שיער" וליצור עימי קשר לקביעת תור. בהצלחה, איה
שלום רב, אני בת 33 , חולת פיברומיאלגיה שנים רבות עם עליות וירידות. האם יש משהו בתחום שלך שיכול עזור לפחות להפחית את רמות הכאב והעייפות?
—–
שלום וברכה, כיום, עדיין לא קיים מענה קונבנציונלי לפיברומיאלגיה ולכן רבים מהחולים פונים לעזרת הטיפול הנטורופתי אשר יכול לסייע באופן דרמטי להקל על החולה ועל איכות חייו. הנטורופתיה אינה מטפלת במחלה אלא באדם עצמו, ולכן יכול להיווצר מצב בו כמה חולים במחלה יקבלו כל אחד טיפול שונה. הקלה ברמת הכאב, עלייה ברמת האנרגיה, סיוע בבעיות השינה המטרידות כה רבים והפחתת העייפות הן אפשריות בהחלט, ויש לנטורופתיה הצלחות יפות מאוד בשיפור איכות החיים של חולי פיברומיאלגיה ו"אחותה" – תסמונת העייפות הכרונית. לא חסר מידע נגיש בנושא זה, ראה דוגמא: CHRONIC FATIGUE SYNDROME AND FIBROMYALGIA מאחר ותסמונת זו היא רב מערכתית (מערבת מערכות רבות בגוף) והיא מורכבת ביותר, יש לגשת לנטורופת מוסמך Rcp שיערוך לך תשאול מקיף ויסודי ויתאים לך תוכנית טיפולית אישית. שימוש בשיטת EFT נמצאה מאוד יעילה להקלה ברמות הכאב. מאחר ועד היום לא לגמרי ברור מהם הגורמים להתפרצות המחלה חשוב כן להתייחס ולתת מענה לגורמים האפשריים שמדווחים בספרות המקצועית כגון, סטרס, לחץ, טראומה פיזית (שפעת, תאונת דרכים וכיוצא בזה) או נפשית, מחלות, חולשה של מערכת החיסון, שינויים הורמונלים, עייפות ממושכת, שינה לא טובה ולא יעילה, אלרגיות למזון וכימיקלים, רעילות ממתכות כבדות, פרזיטים במעיים, היפוגליקמיה, זיהומים ויראליים ועוד. גורמים אלו, באותה מידה שהם יכולים לגרום להתפרצות המחלה, יכולים לגרום להחמרה שלה ולכן חשוב לתת עליהם את הדעת ולתשאל עליהם. אשמח להפנות אותך למאמר בנושא: פיברומיאלגיה ותסמונת העייפות הכרונית ובאם יהיו שאלות נוספות, אני כאן. בברכה, איה
שלום איה, אני בת 27 וסובלת מאקנה. בזמן האחרון הנושא הפך ליותר מטריד כי זאת לא בעיה שאני יכולה להסתיר. מה דעתך על רואקוטן? אשמח אם תספרי לי עוד על הטיפול שאת מציעה – כולל עד כמה הוא יעיל וכמה זמן הוא נמשך עד שרואים תוצאות. תודה מראש, מיכאלה.
—–
מיכאלה יקרה, גילך מסגיר את אחד הדברים שרציתי לומר בהקשר של אקנה: הוא לא רק נחלתם של מתבגרים. 🙂 ברוב המקרים, כשאנחנו מגיעים לרופא לקבל טיפול תרופתי, אנחנו רגילים גם לשמוע כמה זמן צריך לקחת את התרופה ותוך כמה זמן היא תעזור לנו. הנטורופתיה אינה עובדת בדרך זו. אינך יכולה לתאר בכמה מקרים מאוכזבים פגשתי, לאחר שטיפול תרופתי של כמה חודשים השאיר את המצב ללא כל שינוי במקרה הטוב ואף החמיר את המצב במקרה הפחות טוב, או שהבעיה חזרה ברגע שהופסק הטיפול. הנטורופתיה מכירה בכך שכל גוף הוא שונה, כל גוף עובד בקצב משלו ויש דברים נוספים שצריך לקחת בחשבון שעשויים להשפיע על מהלך הטיפול. אז לשאלתך על יעילות וזמן הטיפול – איני יכולה לדעת. אני כן יכולה לספר לך, שלנטורופתיה יש כלים נהדרים לסייע במצבי אקנה ויצא לי כבר לראות מקרים שהוא פשוט נעלם. לגבי רואקוטן הניתנת, בדרך כלל, רק במצבי אקנה קשים (מאחר ורופאים מודעים לתופעות הלוואי האפשריות ולסיכונים שלה), ידוע לי שיש אנשים רבים שנעזרו בה בהצלחה מרובה, אך אני תמיד דגלתי בשיטות הטבעיות מבלי לפגוע בכבד ועם כמה שפחות תופעות לוואי. הטיפול הנטורופתי באקנה הוא גם חיצוני וגם פנימי. הטיפול החיצוני נועד לסייע לריפוי האזורים המוגלתיים והפצעים על העור, חיטוי המקום על מנת למנוע זיהום והרגעה של העור. הטיפול הפנימי מכוון למניעת היווצרות הפצעים מלכתחילה על ידי הפחתת התהליך הדלקתי, איזון המערכת ההורמונלית, טיפול בבעיות במערכת העיכול אם קיימות כאלה (אחד הגורמים לאקנה עשוי בהחלט להיות עיכול לא תקין) וניקוי הגוף מרעלנים (עודף רעלנים בגוף יכול להתבטא בביטויים עוריים כמו אקנה). המטרה היא לעורר את מערכות הריפוי הטבעיות הטמונות בנו לפעולה. אחד הדברים שהייתי ממליצה עליהם בחום, הוא להתאים לך טיפול בניקוי רעלים (דה טוקסיפיקציה) כחלק מהשלב הראשון של הטיפול – בייחוד אם נטלת אנטיביוטיקה ו/או רואקוטן. חשוב מאוד לתמוך בכבד ולנקות את הגוף מבפנים. ישנם תכשירים הומוטוקסיקולוגיים וצמחי מרפא המסייעים בתהליך זה, והוא עלול לקחת מספר שבועות. כמו ברוב הטיפולים הטבעיים בבעיות ומצבי חולי שונים, גם כאן דרושה סבלנות. כמה טיפים חשובים: הקפידי לשתות הרבה מים, הימנעי ממתקים ומזון שומני ומטוגן, השתדלי להימנע מכל מזון המכיל חומרי שימור למיניהם וצבעי מאכל, הקפידי לאכול ירקות כתומים (דלעת, דלורית, גזר, בטטה…) המכילים הרבה בטא קרוטן (הימנעי מירקות כתומים במידה ואת נוטלת רואקוטן). ניתן לעשות שימוש חיצוני בתכשיר המכיל שמן עץ התה, לנקות את הפנים עם צמר גפן שהורטב בחליטת תה קמומיל שהוא מחטא, מרגיע את העור ואנטי דלקתי מצוין לפצעים (ואף רצוי שתשתי חליטות מקמומיל על בסיס יומי) וקיימת אפשרות נהדרת לעשות שימוש חיצוני בחימר (לזמן קצר של מספר דקות בהתחלה). אין העצות כאן מחליפות טיפול מקצועי. אשמח לענות על כל שאלה נוספת. בברכה, איה
אני תמיד זמינה כדי לעזור לך. בין אם זו בעיית תמיכה, שאלה לגבי מוצר או כל שאלה אחרת, אני כאן כדי להשיב לבקשתך.