הקדמה
הקיץ כבר כאן ואיתו כל גברדיית הפירות מלאי הסוכר, המתוקים, העסיסיים והטעימים להם אנו מחכים בשקיקה כל שנה. שאלתם את עצמכם איך פירות מדהימים שכאלה מגיעים דווקא בעונה שבה אנו זקוקים הכי פחות לתוספת הקילוגרמים במשקל?
ובכן, לא כולם נוראיים! וגם מאלו המגיעים עם כמות סוכר לא מבוטלת אפשר להינות – הכל עיניין של בחירה ולדעת כמה ומתי ולמי.
מה מותר? כמה? מה עדיף? ומה היתרונות בפירות הקיץ – כל אלו ועוד במאמר הבא.
סוכר סוכר, אבל….
נכון, אתם כבר בטח יודעים, כאשר מדובר בפירות יש לא מעט סוכר שמגיע עם התענוג. אך לרוב, האינדקס הגליקמי של הפירות (לא כולם!) יהיה נמוך משל דברי מתיקה, מה שאומר שהם לא יגרמו לעלייה מהירה וגבוהה בערכי הסוכר בדם ובכך ימנעו רעב, אכילת יתר ורצון בלתי נשלט לפחמימות ומתוקים.
למי לא?
מנגו, אבטיח, מלון, ענבים, משמשים אפרסקים, שזיפים… פירות הקיץ החביבים שלנו לא מתאימים לכולם.
כאמור, פירות באופן כללי מכילים כמות גדולה מאוד של סוכר (בניגוד לירקות) ולכן לא מומלץ לאכול מהם ללא הגבלה – בייחוד אם אתם סובלים מעודף משקל, סוכרת, טריגליצרידים גבוהים, כבד שומני, וכמובן לאלו מביננו הסובלים מאי סבילות לפרוקטוז.
ובכל זאת?
אמונתי היא שכל פרי, ולא משנה כמה סוכר הוא מכיל תמיד יהיה עדיף על ממתק מהסיבות המוכרות והידועות:
פרי הוא מזון טבעי
פרי טרי מגיע ללא תוספות של צבעי מאכל וחומרים משמרים
פרי טרי לא עבר עיבוד.
סוכר פירות נחשב טוב יותר מסוכר לבן המצוי בדברי מתיקה – סוכר פירות (פרוקטוז) הוא חד-סוכר שמתפרק מהר מאוד בגוף ואינו מגרה את הלבלב לייצור אינסולין. פרוקטוז מנוצל בכבד וזו גם הסיבה לאינדקס הגליקמי הנמוך שלו. בניגוד לגלוקוז, הגוף לא צריך לייצר אינסולין כדי לספוג פרוקטוז. זאת הסיבה לטענה שפרוקטוז הוא פחמימה איכותית יותר מגלוקוז או סוכרוז, במיוחד עבור חולי סכרת.
סוכר פירות מן הסתם גם פחות בעייתי מבחינת פגיעה בשיניים והתפתחות עששת שכל כך אופייניים לדברי מתיקה.
יתרונות פירות הקיץ השונים
לצד חסרון כמות הסוכר הגדולה, חשוב לדעת שלפירות הקיץ יש יתרונות רבים:
מנגו – פרי טרופי/אקזוטי עשיר בויטמין A, ויטמין C ואשלגן. למנגו מייחסים סגולות של שיפון זיכרון, וסיוע במצבים סרטניים. העובדה שהיותו עשיר בסיבים תזונתיים תסייע להסדרת העיכול ואיזון הכולסטרול.
אבטיח – אחד הפירות הנחשקים והמייצגים ביותר של עונת הקיץ. אחד הדברים הכי דומיננטיים ובולטים באבטיח שקשה להתעלם מהם הוא תכולת הנוזלים הרבה שמרווה צימאון ומסייעת לצנן את הגוף בעונת הקיץ החמה (ומי אמר שהטבע לא יודע את עבודתו?). האבטיח משתן ומסייע בפינוי פסולת מיותרת מהמעי, הוא מכיל ויטמין C, ויטמיני B , ליקופן ובטא קרוטן. לכל מי שעדיין לא יודע, ליקופן הוא נוגד חמצון המוכר היטב מהעגבנייה (בעיקר לאחר תהליך בישול) ומסייע במניעת סרטן הערמונית (פרוסטטה), סרטן מעי ומניעת מחלות לב וכלי דם.
ענבים – כן, אני מודה! לענבים יצא שם רע כשמדובר בעודף משקל. אחת הבעיות עם ענבים היא שמאוד קשה לשלוט בכמות הנצרכת. אך אם נדע לשים את הגבול נוכל להרוויח ובגדול: ענבים עשירים בפקטין (סיב תזונתי) שמסייע רבות לפעולת העיכול ואף לאיזון רמות הכולסטרול. הם עשירים במגנזיום, ויטמין c, וויטמיני B, ומשפרים את זרימת הדם. הם מכילים כמות אדירה ומרשימה ביותר של נוגדי חמצון, לדוגמא: לוטאין החשוב ביותר לשמירה על בריאות העיניים ומניעת התפתחות קטרקט, ורסברטרול – נוגד חמצון רב עוצמה הנמצא בקליפת הענב בעיקר, ומחקרים מצאו אותו כבעל יכולת להאט תהליכים סרטניים.
משמשים – המשמש שופע בחומצות אמינו, מינרלים וויטמינים הממירים עור יבש וחסר חיוניות לעור זוהר בעל גמישות. אף הוא, כפרי בעל פיגמנט כתום, מכיל בטא קרוטן המומר בגוף לויטמין A אשר מסייע בזמן מצבים סרטניים , בעיות עוריות ומחלות הקשורות בעיניים.
אפרסקים – מכילים ברזל, אשלגן, סידן, בטא קרוטן, וכמו שאר הפירות גם ויטמין C . אפרסקים יסייעו למצבי עצירות, ויש שמסתייעים בהם להרגעת שיעול טורדני וטיפול בדלקת הקיבה. הם מיטיבים במיוחד עם העור, מתוקים, מרגיעים ומזינים ביותר. בשל היותם דלים בנתרן ועשירים באשלגן הם יסייעו רבות גם כחלק מטיפול במצבי לחץ דם גבוה.
מלון – האם באמת ניתן לעבור קיץ באופן רשמי מבלי לאכול אפילו פעם אחת מלון טעים ומרענן? מעבר לעובדת היותו טעים במיוחד, המלון בדומה לאבטיח מכיל כמות נוזלים אדירה, ולכן הוא מרווה ומצנן את הגוף ומסייע לפינוי פסולת מהמעי. מלון מכיל חומצה פולית, ויטמיני B (מסייעים להרגעה ובעלי השפעה על מערכת העצבים), ויטמין C ובטא קרוטן (בייחוד במלון הכתום). המינרלים השולטים הם אשלגן ומגנזיום, ולכן אכילת מלון תוכל לסייע במצבים בהם קיימות התכווצויות שרירים ספונטניות בגוף. מלון הוא פרי מאוד מחזק ומרגיע ולמיץ המופק ממנו נוטים לשייך תכונות המסייעות לפעילות כלייתית (משתן קל), כבדית ופעילות המסייעת במצבי עצירות.
שזיפים – אחד הפירות האהובים עלי ביותר בקיץ. הם עסיסיים, מתוקים ומכילים כמו מרבית הפירות נוגדי חמצון רבים, ויטמין A , C וויטמיני B (לכן יהיה נהדר למצבי סטרס). המינרלים ששזיף מכיל הם בעיקר סידן, אשלגן וברזל. שזיף יסייע רבות לבעיות עיכול ועצירות, נפיחות ואי נוחות בבטן, בעיות עוריות וסיוע לכבד. אני אישית מעדיפה את השזיף הכהה ולא את הצהוב/ירוק מאחר והוא מכיל אנתוציאנידים (נוגדי חמצון עוצמתיים) שאופייניים מאוד בירקות ופירות בעלי הצבע הסגול/אדום עז כגון: ענבים סגולים/שחורים ואוכמניות. כנוגדי חמצון, האנתוציאנידים מסייעים להאט תהליכי הזדקנות, לסיוע במניעה וטיפול בסרטן, לשמירה על שלמותם, חוזקם וגמישותם של כלי הדם.
סיכום
כל הפירות עשירים בסיבים, ויטמינים, מינרלים ובעלי פעילות נוגדת חמצון שמגנה מפני מחלות רבות ביניהן, סרטן, מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים והזדקנות מוקדמת.
הם מכילים אנרגיה מאוד זמינה וטובים לאכילה בעיקר בשעות הבוקר.
מומלץ שלא לערבב מזונות נוספים כאשר אוכלים פרי ולאכלם על קיבה ריקה.
הימנעו משתיית מיצים מפירות. המיצים נטולי סיבים והאינדקס הגליקמי שלהם עולה פלאים.
העדיפו רק פירות טריים והגבילו את אכילתם – ההמלצה לבריאים מביננו היא לא יותר מ-4 מנות
פרי ביום.
עובדת היותם מלאי נוזלים לא צריכה לגרום לכם לוותר על שתיית מים מרובה – בייחוד בחודשי הקיץ החמים.
בקיץ העדיפו את האפרסקים, המשמשים ואף את השזיפים בזכות אינדקס גליקמי נמוך, ודעו שאם משקלכם מהווה בעיה תמיד מומלץ בחום להיצמד לתפוחים, אגסים, פירות יער, ובעונת החורף לפומלות, אשכוליות ופומליות – שמרו על בריאותכם.