הקדמה
מערכת העיכול היא אחת המערכות הרגישות ביותר בגוף ונמנית בין המערכות שגם עובדות הכי קשה. למרות שאני מאמינה שיש גורמים רבים למחלות, ביניהם גורמים רגשיים, נפשיים וסטרס, גורמים תזונתיים, גורמים תורשתיים ועוד, אני יכולה לומר בצורה חד משמעתית, שגם למצבה של מערכת העיכול שלנו יש השפעה על בעיות בריאות רבות. זה גם לא מפתיע עד כמה הקשר בין כל מערכות הגוף הדוק ואיך הן מושפעות זו מזו. לדוגמא, מערכת עיכול חולה עשויה להשפיע לרעה על מערכת החיסון, מערכת הורמונלית ומערכת העצבים שלנו (וההפך).
אחוז מאוד גבוה מהאוכלוסייה סובל מבעיית עיכול כזו או אחרת, ובמקרים רבים לרפואה אין מענה טיפולי.
כחלק מההתמחות שלי בטיפול בבעיות ומחלות בדרכי העיכול, נוכחתי לגלות עד כמה מורכבות יכולות להיות בעיות אלו, ועד כמה קריטית המחויבות וההתמדה של האדם בטיפול. מערכת עיכול חולה היא כזו שמראה תסמינים כמו:
- כאבי בטן – שיכולים להיות תוצאה של קרוהן, קוליטיס, מעי רגיז, גסטריטיס, הליקובקטר, טפילים/תולעים, קנדידה, אולקוס, אי סבילות למזון
- היפוכלורידריה (תת חומציות) שיכולה להתבטא במזון לא מעוכל בצואה, בעיות ספיגה ועוד.
- שלשולים
- עצירות
- גזים, נפיחות בבטן
- צרבות
- טחורים
מזדהים עם חלק מאלה?
האם יצא לכם לחשוב פעם, עד כמה מצב זה של מערכת עיכול יכול להשפיע על מערכות אחרות ולגרום לתסמינים שאינם קשורים לעיכול? למשל: לבעיות שינה, עייפות ותשישות, נשירת שיער, דיכאון וחרדות, אנמיה, אוסטיאופורוזיס, עודף משקל, עצבנות.
*הערה חשובה: אין פה קביעה שמצבים בריאותיים אלה נגרמים רק כתוצאה מבעיות בעיכול, מאחר וישנם גורמים רבים שעשויים להביא לתופעות ומחלות אלה. אך בהחלט בעיות עיכול עשויות להיות אחד מהגורמים הללו.
מה הקשר?!
הנה כמה דוגמאות של מקרים:
- שלומי הגיע עם בעיית דיכאון וחרדות ולא הבין למה בשלב הראשוני של הטיפול אני מתמקדת, בין היתר, בבעיית העצירות הכרונית שלו (הסבר בהמשך)
- מיקי הגיעה עם נשירת שיער ובטיפול התייחסתי לבעיית השלשולים ומחלת הקוליטיס. במצב זה הגוף איבד חומרי הזנה רבים (פרטים בהמשך)
- סיוון סבלה מעודף משקל לא גדול, אבל כזה שהיה תקוע ולא הגיב לשום דיאטה. היא הופתעה כשאר מיקדתי את הטיפול קודם בעיכול וביקשתי למגר את חיידק ההליקובקטר ולשים סוף לעצירות שנוצרה אחרי שנים של נטילת משלשלים שפגעו במערכת עיכול. כאשר טיפלנו בחיידק והיציאות השתפרו, המשקל ירד בצורה מידית עם שינויים קלים בתפריט.
- חיים שסבל מעייפות קשה, אמר לי שציפה שאתן לו כמה דברים להמרצה, לאנרגיה ושמירה על רמת ערנות שתעזור לו להעביר את היום בעבודה מבלי להזדקק ל"תדלוקים" תכופים של קפה. היה לו קשה להבין מדוע פניתי לטיפול בשיקום מערכת העיכול, הנפיחות והגזים, אבל ברגע שמערכעת העיכול נרגעה והבטן היתה שקטה, חזרה אליו הויטאליות וזה בא לידי ביטוי גם בקימה בבוקר, אבל בעיקר כשלא הרגיש שפוך אחרי ארוחת הצהריים ובערב הגיע הביתה עם מלא אנרגיות לשחק עם הילדים (פרטים בהמשך)
כנטורופתית אני מבקשת לחתור ולטפל בשורש הבעיה. חשוב לסייע לגוף לתקן את חוסר האיזון המקורי אשר במקרים רבים, כפי שאני רואה זאת, ממוקד בעיכול, תוך התייחסות לגורמים הנפשיים ברקע.
חשוב לציין, שלמרות שהסימפטומים אינם מקור הבעיה, אין זה שולל טיפול בהם במקביל כדי להקל בשלב הראשוני.
*כחלק מהטיפול של שלומי בדיכאון, היה עליי להתייחס לנושא העצירות הכרונית מאחר ויש לכך קשר ישיר. ההיגיון הפשוט אומר, שאם קיימת עצירות, הרי שהפסולת שהיתה אמורה לצאת אל מחוץ לגוף נשארת בפנים. כל הרעלים שהיו צריכים לצאת החוצה דרך הצואה, נשארים ונספגים מחדש בגוף ומשפיעים, בין היתר, גם על מצב הרוח, על המצב המנטלי והרגשות. אנשים שסובלים מעצירות נוטים להיות עצבניים יותר, ואף "לשמור בבטן" דברים (תרתי משמע), וכשזה הופך לכרוני יכול בהחלט להופיע גם דיכאון.
*במקרה של מיקי, הקוליטיס היתה במצב פעיל והיה אובדן של דם ביציאות שגרם לחוסר בברזל. היו שלשולים מרובים ואובדן מינרלים, הדלקת במעי מנעה ספיגה של ויטמינים ומינרלים מהמזון. בנוסף, היה קל מאוד להבחין במצב הנפשי בו היא היתה מצויה וברמת הסטרס האדירה. בבדיקת דם נצפתה ירידה ברמת הפריטין והברזל (כדורי הברזל שנטלה לא עזרו ואף גרמו לאי נוחות בבטן). לכן, לא הופתעתי מנשירת השיער המאסיבית. הטיפול התמקד קודם כל בהרגעה וגם בשיקום המעי בכדי לאפשר ספיגה מחדש של ויטמינים הכרחיים מהמזון.
*כמובן שהטיפול בסיוון היה רחוק מלהיות עוד דיאטה שנידונה מראש לכישלון. ניסיוני לאורך השנים הראה לי, שכאשר קיים חיידק הליקובקטר (או טפיל/קנדידה) ועצירות אז מאוד קשה לרדת במשקל. לכן מיקדתי את הטיפול קודם בזה. התוכנית היתה לעשות ניקוי רעלים תזונתי בשילוב צמחי מרפא לטיפול בהליקובקטר ועצירות ולאחר מכן לחזור לתזונה מלאה ובריאה. היא ירדה במשקל יותר ממה שתכננה.
*חיים יצא ממש מופתע מהטיפול מאחר וחבריו למשרד (הייטק) הסובלים מאותה בעיה, בייחוד אחרי ארוחת הצהריים, נוטלים כל מיני תוספים ממריצים טבעיים והרבה קפאין כדי להתמודד עם העייפות. אך המרצה שכזאת, על גוף עייף וחסר מאגרי אנרגיה, משולה מבחינתי להתנעת אוטו בלי דלק. באבחון הסתבר שחיים סובל מבעיות במערכת עיכול, התגלתה אי סבילות למזונות רבים שגרמו לגזים ולנפיחות ולעיתים אף לכאבי בטן ואלרגיות. עד אותו רגע חיים לא חשב שיש לזה קשר לעייפות, אך כשהבעיה הזו טופלה והספיגה של המזון הנכון היתה אופטימלית במערכת העיכול, הגוף התחזק, התנקה והעייפות נעלמה כלא היתה.
מערכת עיכול לא רק משפיעה אלא גם מושפעת
לכל מטבע שני צדדים. כמו שציינת קודם, מערכת עיכול חולה שלא עובדת בהרמוניה יכולה להשפיע על מצבי בריאות רבים ולגרום למחלות, אך גם ההפך הוא הנכון. כלומר, היא גם יכולה להיות מושפעת.
למשל, אנחנו הנשים מרגישות את השפעת המערכת ההורמונלית (בביוץ או במחזור) על העיכול שלנו. וגם מערכת עצבים משפיעה על העיכול: חשוב לזכור שמערכת העיכול מעוצבבת לכל אורכה. תגובות רגשיות, לא רק סטרט ולחץ, אלא אפילו התרגשות ושמחה, מפעילות את המערכת העצבית ויכולות בקלות להשפיע על העיכול. לכן, במקרים כה רבים, קושרים בעיות עיכול למצבים כגון דאגה, סטרס, פחדים, לחץ ועוד.
מהי בכלל מערכת העיכול?
מערכת העיכול אינה מסתכמת בקיבה וצינור המעי היוצא ומתפתל ממנה והלאה לכיוון פי הטבעת. מערכת העיכול מורכבת מאיברים נוספים כגון הכבד, כיס מרה, לבלב, טחול, שיחד עם הקיבה והמעי על כל חלקיו, אמורים לתפקד באופן הרמוני ותקין. כאשר אין הרמוניה בתפקוד בין חלקי מערכת העיכול השונים, כאשר הם אינם מתפקדים בעיתוי הנכון נוצרת בעיה. החזרת ההרמוניה הזו ושיקום מערכת עיכול עשויה להטיב עם הגוף כולו.
על צמחים ועיכול
הייחודיות בטיפול שלי טמונה בשילוב בין תזונה, צמחי מרפא ודמיון מודרך, אשר נותנים אפקט מדהים בבעיות דרכי עיכול למיניהן.
הצמחים המלווים את הטיפול הם רבים, והשילוב ביניהם נעשה בהתאמה אישית.
צמחי המרפא מסייעים לסילוק פסולת שנדבקה למעי במשך שנים, שיקום המעי, הפחתת מצבים דלקתיים, טיפול במעי רגיז, קטילת תולעים, סילוק רעלים, טיפול בחסרים תזונתיים, ייעול רמת ויכולת הספיגה, הפחתת או העלמת כאבי בטן, נפיחות וגזים ועוד.
בהקשר מערכת העיכול נעשה שימוש בצמחים בעלי התכונות הבאות:
- מרירים המגבירים את הפרשת מיצי העיכול והמרה
- קרמינטיביים המסלקים גזים, מרגיעים את העיכול ומסייעים לפריסטלטיקת המעי
- כבדיים התומכים בפעילות הכבד והמרה
- אסטריג'נטים המסייעים לכיווץ ריריות או כלי דם
- אנטידלקתים למצבי דלקת במעי
- אנטימיקרובים ואנטיפטרייתיים למצבים בהם קיימים טפילים, פטריות
- מרגיעים החשובים מאוד למעי עצבני ולעיכול לא תקין באופן כללי
- ואנטיספזמודיים שהם צמחים המרפים שריר
סיכום- כמה טיפים
אכלו לאט, לעסו היטב, למדו להקשיב לגוף שלכם, מה הוא אוהב וממה הוא סולד… כי כל-כך הרבה מתחיל בעיכול.
מוזמנים לדבר איתי, לקבל תפריט מתאים או אף לבוא לעבור תהליך ניקוי רעלים תזונתי, לקבל צמחי מרפא מתאימים ולדבר עם הבטן.
איה הוד