מחלות חורף בילדים
הקדמה
במאמר זה ריכזתי כמה עצות פרקטיות של דברים שניתן לעשות בבית – תרופות סבתא שיסייעו אם הילד מקורר, עם נזלת וחום ומרגיש לא טוב. * אין בנאמר להחליף חוות דעת או טיפול רפואי.
צינון ונזלת – מה עושים?
הדבר הכי זמין וטוב שאפשר לעשות זה לטפטף מים עם מלח בכל נחיר בעזרת פיפטה (טפטפת) ואחרי כמה דקות לשאוב עם משאבה (משאבה שכל הורה נאלץ ללמוד להכיר מקרוב) – זה עובד כמו קסם ונותן שקט לעוד זמן מה.
ניתן לרכוש ספרי מי מלח מוכן בבתי מרקחת או להכין לבד בבית: ממיסים כפית מלח בחצי כוס מים רתוחים, כשמתקרר מטפטפים 2-3 טיפות לתוך הנחיריים בעזרת טפטפת.
דרך נוספת היא להרתיח זרעי שומר בסיר עם מים ולתת לילד לנשום את האדים בזהירות וממרחק בטוח (באותו אופן ניתן להשתמש גם באקליפטוס כשמן אתרי, ואקליפטוס לימוני לתינוקות קטנטנים)
אם טיילתם קצת באתר שלי או אם קראתם תשובות שלי בפורומים השונים, וודאי נתקלתם לא פעם בהמלצה שלי על סירופ הבצל. סירופ בצל ודבש להתקררות. מומלץ מעל גיל שנתיים בגלל הדבש. איך זה נעשה? יש לחתוך בצל לקוביות או לפרוסות, להכניס לצנצנת זכוכית או קערית עמוקה ולכסות עם 3-4 כפות דבש למשך לילה שלם. למחרת יש לקחת כל שעתיים כף מהנוזל בלבד (אפשר לסנן אבל לא חובה). הריח לא משהו אבל השפעה אפקטיבית במיוחד.
אופצייה נוספת לאוהבי תרופות ביתיות: קצח עם דבש (כאמור מעל גיל שנתיים). כן, שמעתם נכון: קצח! לקצח מיוחסות תכונות ממריצות למערכת החיסון. כף קצח טחון עם רבע כוס שמן זית, 2 שיני שום וקצת דבש – יוצא מופלא. מהתערובת הזו מספיק לקחת כפית אחת ביום.
דרך נוספת ויעילה ביותר להתקררות היא שתיית מים חמים עם הרבה לימון וקצת דבש.
אל דאגה, לא פסחנו על שני תבלינים מדהימים למערכת החיסון: חליטת קינמון עם זנגביל. יש לערבב בכוס מים רותחים חצי כפית קינמון וחצי כפית זנגביל טחון, לכסות את הכוס למשך 5 דקות, לסנן, ניתן להמתיק במעט דבש ולשתות.
בנוסף, אני עושה שימוש בהומוטוקסיקולוגיה (הומיאופתיה מודרנית) בהרכבה אישית של הפורמולה, ו/או בצמחי מרפא כמו אלוורה, קמומיל ועוד. אני אוהבת להמליץ על פרוביוטיקה וטיפות של ויטמין C .
באופן כללי, במצב של התקררות יש להרבות בשתייה (לא ממותקת ומוגזת) ובהרבה מנוחה.
טיפ נוסף, לטפטף לפני השינה על הכרית כמה טיפות שמן אקליפטוס או מנטה, זה יעזור לפתוח את האף לנשימה טובה יותר
כמה מילים על חום…
חום הוא מנגנון טבעי של הגוף להתמודד עם וירוסים, חיידקים, דלקות ועוד. הגישה הנטורופתית מאמינה שחום הוא פעולה חכמה וטבעית של הגוף ואם אנו מדכאים אותו עם תרופות אנו בעצם משאירים את הגוף חסר כל הגנה כנגד מה שתקף אותו.
היום, אפילו רופאים אינם ממהרים להוריד חום ע"י שימוש בתרופות והרבה מאלה שכן עושים זאת ממליצים לא להוריד את החום לגמרי. כמובן שיש להתייחס לכל מקרה בנפרד, לברר מה גובה החום, מה הרקע ומה סיבת החום. ישנם בהחלט מקרים בהם כן נרצה לשקול התערבות תרופתית ולכן התייעצות עם רופא היא בגדר חובה.
דרך טובה להתמודדות עם חום:
להכניס לאמבטיה קרירה עם מים פושרים ולא מאוד קרים. על הראש אפשר להניח חיתול בד שהוספג במי קרח.
האם ניתן למנוע?
התינוק יונק? נהדר! אתם במצב מצויין!
אם יש גם בקבוק של תרכובת מזון לתינוקות – פתחו קפסולה של כדורי פרוביוטיקה (או קנו אבקה לילדים) ופזרו רבע כמוסה בפורמולה יחד עם טיפות ויטמין C – זה מצויין כאשר הקטנטנים נחשפים לראשונה למשפחתון או לגן, ומצויין לאורך החורף למניעה!
ניתן להכניס להם את זה גם לאוכל או מיץ טבעי.
ג'ל אלוורה לשתייה (יש גם בטעם אפרסקים מיוחד לילדים, אך מניסיוני הם מתמודדים היטב גם עם הטעם האורגינלי) – האלוורה ידועה בהשפעתה האנטי בקטריאלית, אנטי ויראלית, אנטיספטית, אנטי פטרייתית ומונעת הדלקות. היא מסדירה ומאזנת את פעילות מערכת העיכול ואף מכילה את כל הויטמינים והמינרלים שהגוף זקוק להם. (שימו לב: מדובר על ג'ל אלוורה מיוצב ללא אלואין) – נהדרת לחיזוק מערכת חיסון, איזון מערכת הגוף, תמיכה וחיזוק ומניעת מחלות חורף!
הכנת תרופה מהשילייה
טיפ מהמם נוסף שאני יישמתי בעצמי: אם את כבר אחרי לידה אז מאוחר מיד בשביל זה, אבל תמיד טוב לזכור זאת ללידה הבאה:
אחרי הלידה, בקשי מהמיילדת לחתוך סנטימטר קטן מהשילייה שהרגע יצאה מתוכך ולשים אותה בתוך בקבוק אלכוהול 70% שהיה סגור הרמטית ולא נפתח שקנית מבעוד מועד בבית מרקחת.
החזיקי את השילייה באלכוהול במקרר למשך 3 שבועות כאשר בכל יום את מנערת טיפה את הבקבוק ומחזירה למקרר.
בתום 3 שבועות, קחי את הבקבוק לבית מרקחת הומיאופתי ובקשי מהם להכין מזה לתינוק טיפות הומיאופתיות שעשויות מהשילייה שלך.
את הטיפות הללו נותנים לילד בשנה הראשונה לחיים – זאת מתנה מופלאה עבורו וגם עבורך מאחר וזה מחזק ומזין אותו באופן שלא ניתן לתאר במילים.
1 טיפה לכל קילוגרם – זה המינון.
האף אדום ומגורה?
מרוב שקינחתם לגוזל הקטן את האף הכל אדום, מגורה וכואב. כל קינוח אף הופך לסיוט מתמשך ולמלחמת עולם. אז אם הטישו קורע את האף והמגבונים הלחים (גם הלא מבושמים) גורמים לרגישות בעור העדין של הקטנצ'יק , קחי צמר גפן עם מים – הכי פשוט שיש!!! למה לא חשבנו על זה?
(אני אישית ממליצה עם זה גם לנקות את הטוסיק בהחתלות)
למי שמוכן להשקיע יותר, אני ממליצה במקום מים לשים על צמר גפן אלוורה מיוחדת בספריי שנקרא אלו-פירסט שמכיל עוד צמחי מרפא מופלאים (זה קסם לכל בעיה על העור) ועם זה לקנח את האף האדום והמגורה – מדהים!!!
שלשולים של פעוטות וילדים
בזמן שלשול הכי חשוב זה קודם לאבחן את המקור! כי אם הוא חיידקי למשל קמפילובקטר, אז לא הייתי ממהרת להפסיק או לנסות לעצור את השלשול, אלא דווקא לסייע לגוף להמשיך לנקות אותו אל מחוץ לגוף! ואם המקור הוא רגישות/אי סבילות או אלרגיה למזון כלשהו (למשל ללקטוז או גלוטן) אז צריך לבדוק, לשלול מצבים אלו, ואם הם אכן קיימים אז לטפל בהתאם!
*דרך אגב, בדיקת צליאק נחשבת לאמינה רק מגיל שנתיים, אך לא חייב שיהיה צליאק בשביל שגלוטן יגרום לבעיות. ישנם ילדים רבים מאוד שרגישים לגלוטן אבל אין להם את מחלת הצליאק והביטוי של זה יכול להיות עורי או כל דבר אחר ולאו דווקא קשור לכאבי בטן וגם להם חשוב להסיר גלוטן מהתפריט.
אם השלשול נובע ממצב ויראלי, יש כמה דברים מופלאים שניתן לעשות כדי לחזק את הגוף ולעצור את השלשול:
ראשית, מומלץ להרבות בשתיית מים במשך היום, ניתן להחזיר לגוף את המינרלים על ידי אכילת מרק ירקות ו/או גזר מבושל.
תה/חליטת קינמון. לקינמון יש השפעה אנטי בקטריאלית עוצמתית מאוד והוא מסייע מאוד לעצירת השלשול.
שתיית חליטות מקמומיל, שומר, רימון, וקורנית גם כן אפקטיביות ויעילות במיוחד לעצירת שלשולים והרגעת מערכת העיכול. הקורנית תסייע רבות גם כשיש שיעול.
לתינוקות שניזונים מתרכובת מזון לתינוקות, אפשר לשלב את תה הקמומיל והשומר במקום המים ועם זה להכין את הבקבוק.
ילדים גדולים שניזונים מאוכל מוצק – מומלץ בזמן שלשול להימנע ממזונות מסוימים, ביניהם מוצרי חלב, מעדנים, גלידות, סוכרים ושוקולד.
אחת הדרכים המוכרות ביותר היא אכילת אורז. אם רוצים לייעל זאת ניתן לבשל אורז ביותר מים ולשתות את מי האורז.
טיפ מדהים ויעיל במיוחד: אבקת חרובים היא בעלת אפקט חזק מאוד לעצירת שלשול. ניתן לערבב כפית אבקת חרובים בכוס מי אורז שהכנתם ולתת לילד לשתות (אפילו מבקבוק עם התמ"ל).
ניתן גם לרסק בננות ותפוחים ולתת להם לאכול.
שתיית מיץ רימונים או שימוש בקליפת הרימון (להרתיח כמו חליטה במים) יעילה ביותר בזמן שלשולים. לרימון יש השפעה מיטיבה על מערכת העיכול, בזכות רמות הפקטין הגבוהות שבו הוא מסייע לעצור שלשולים. וכאמור, אם יש אתגר של טעם אפשר לשלב בתמ"ל אם הילד ניזון ממנו.
ממליצה לפתוח כמוסת פרוביוטיקה איכותית ולפזר באוכל או שתייה.
גוף-נפש ומערכת חיסון
מתח וסטרס יכול בהחלט להיות נחלתם של ילדים ואף של תינוקות קטנים. הם רגישים מאוד לסביבה ולמצב הרגשי שלנו ההורים ויכולים בקלות להיות במצוקה רגשית בעקבות כל דבר בערך. מצבים אלו בהחלט יכולים להחמיר ולהעצים בעיות הקשורות במערכת החיסונית. כמו שכתבתי לא פעם – במצב זה הגוף נחלש ומערכת ההגנה של הגוף לא מתפקדת במיטבה ולא עומדת על המשמר – ההדבקות תהיה הרבה יותר קלה וכל וירוס שיעבור בסביבה יתפוס טרמפ.
במצבים אלו אני מלמדת את ההורים איך לעשות טיפול בטכניקת EFT המופלאה להרגעת הילד. ניתן גם לשיר ולהמהם שיר או מנגינה אהובה ומרגיעה, לנענע, לחבק, לאהוב חזק, לשהות עם הילד בקרבת בעל חיים שניתן ללטף (למי שלא ניסה – אתם לא תאמינו איזה השפעה וכוח יש לבעלי חיים על ילדים!)
פעילות, תנועה וחיזוק חיסוני
אני בוודאי לא מתכוונת לריצות, צעידות, ספיניג, ארובי או רכיבת אופניים כשמדובר בתינוקות וילדים. אבל כן מעודדת משחקי כדור, משחקים שמניעים ומדרבנים את הילד לא להיות במצב סטטי וכן להוציא אנרגיה טובה.
פעילות שכזאת מאפשרת הזרמת דם בכל הגוף כך שחמצן וחומרים מרפאים הנמצאים בדם מגיעים לכל מקום ומדרבנים את מערכת הריפוי הספונטנית של הגוף לעשות את פעולתה כמו שהיא יודעת הכי טוב בעולם.
*כמובן שבזמן חום ותשישות רק נחים ומאפשרים לגוף להתאושש.
סיכום במשפט
מחלות חורף (בתוקף גם בקיץ), בין אם זה חום, שיעול, נזלת, שפעת או שלשולים הן מצב שרצוי לתת לו גם התייחסות טבעית עם מה שיש לנו בבית. זה לא שולל טיפול קונבנציונלי כלל וכלל, להפך – חשוב תמיד להתייעץ עם רופא וכל מה שהבאתי לכאן אינו בא להחליף טיפול קונבנציונלי! אך זה יכול להקל, לקצר את משך המחלה ואף למנוע אותה.
ניתן לחזק את מערכת חיסונית עם פורמולת הצמחים הייחודית I-MM-UNE