עצירות
לעצירות יש השלכות רבות ולא רק ברמה הפיזית. כאשר הגוף לא מפנה את הפסולת באופן תקין על בסיס יומיומי ישנה ספיגה חוזרת של חלק מהרעלים אל תוך הגוף וזרם הדם. עצירות גורמת למחלות רבות, שלא נדבר על אי הנוחות, הכאב והסבל המתלווים לה. כאמור, עצירות אינה משפיעה רק על החלק הפיזי אלא גם על המצב הנפשי, אנשים הסובלים מעצירות מדווחים גם על עצבנות, חוסר ריכוז, ותחושות של חוסר שקט. במצבים כגון אלא יש נטייה לבחור בדרך הקלה ולצרוך חומרים משלשלים, לבחירה זו יש מחיר.
אם עצירות הפכה למשהו כרוני, או אם היא נוצרה במהלך הריון, רצוי להימנע מהשימוש במשלשלים הכימיים ואף בטבעיים ומומלץ לגשת לנטורופת מוסמך לקבלת הכוונה לטיפול שלם, מקיף ואישי במצב.
קיימים כמה מנגנונים בהם עובדים המשלשלים:
1. מנגנון עצבי – השפעה על הפריסטלטיקה (תנועתיות) של המעי.
2. מנגנון מכני – חומרים התופחים ומפעילים לחץ על המעי וומגבירים את הפריסטלטיקה.
3. בעקיפין דרך הכבד – פועלים דרך הכבד, הגברת ייצור מיצי מרה וייעול מערכת העיכול.
אם הדבר נעשה בקלות דעת, ללא התייעצות עם מטפל מוסמך, הדבר עלול להוביל לפיתוח תלות, בעיקר במשלשלים הפועלים במנגנון העצבי. כאשר מתפתחת תלות, המינונים הנצרכים עלולים לעלות מאחר והגוף מתרגל ומערכת העיכול הופכת ל"עצלנית" ואינה יודעת לעשות את עבודתה ללא העזרה מבחוץ.
כדי להקל באופן חד פעמי על מצב קשה ניתן לטפל סימפטומטית ולעשות שימוש בחומרים טבעיים או בצמחי מרפא שיעזרו לגוף להוציא את הפסולת (לא בהריון). אך יש לזכור שאין זה אומר שהבעיה נפתרה! אם הבעיה שגרמה לעצירות לא תקבל התייחסות ראויה המצב ימשך. עצירות היא אחד הגורמים העיקריים למחלות רבות וקשות ואין לזלזל בכך, לעיתים מספיק שינוי קטן בתזונה על מנת לפתור את הבעיה.
גורמים נוספים לעצירות, פרט מהתמכרות למשלשלים, יכולים להיות:
- מחלות דלקתיות של המעי
- תסמונת המעי הרגיז
- תזונה קלוקלת דלה בסיבים
- דיכאון
- כעס
- תת פעילות בלוטת התריס
- שימוש בתרופות
- שימוש בתוספים כגון ברזל (לא אצל כולם)
- חוסר בפעילות גופנית ועוד…
הטיפול כולל שינוי תזונתי, הימנעות ממזונות המעודדים עצירות, הוספה לתפריט מזונות המסייעים לגוף להוציא את הפסולת באופן תקין וטבעי, שתייה מרובה, פעילות גופנית ועוד.
במצב אקוטי ניתן להקל בעזרת :
- שתייה מים מרובה.
- אכילת תאנים או תמרים טריים על הבוקר.
- לבשל שזיפים מיובשים במים, לקרר ולשתות את המים ולאכול את השזיפים.
- דייסה משיבולת שועל וסובין (יש לשתות אחרי זה 2 כוסות מים).
- להשרות זרעי פשתן שלמים במים ליממה – 1 כף על כוס מים. לשתות מסונן או עם הזרעים 1-3 כוסות ביום.
- לשתות מיץ מחצי לימון בכוס מים חמימים עם כף שמן זית מכבישה קרה כל בוקר על קיבה ריקה.
- אכילת סלק אדום חי או מבושל חלקית. אפשר להכין מיץ סלק ולשתות – יעיל ביותר. אם קיימת בעיית סוכר גבוה, או סוכרת הריונית אין לצרוך סלק, שכן הוא מכיל הרבה מאוד סוכרים.
- אכילת ירקות טריים בעיקר ירוקים כגון פטרוזיליה, חסה, עליי בייבי, סלרי, רוקט, מנגולד וכדומה.
- אכילת ארטישוק.
אם דבר לא עוזר ובחרתם לעשות שימוש במשלשלים חזקים (כמובן לא בהריון!), עשו זאת בבקרה ובהתייעצות עם רופא/מטפל ואל תהפכו זאת להרגל!!! ראו בכך פתרון זמני וגשו לאחר מכן לטיפול.
על המשלשלים החזקים נמנים הצמחים אלוורה (לא כל המוצרים), סנה וכסקרה הפועלים במנגנון העצבי ומגרים את העצבוב במערכת העיכול.
משלשלים עדינים יותר הם פרג קליפורניה (Escholzia California), לפטנדרה ופלנטגו (לחך).
הערה: קיימים מוצרי אלוורה איכותיים ומיוצבים, שאינם מכילים את החומר המשלשל (אלואין) והם חשובים וטובים מאוד כחלק מטיפול בבעיות רבות. *לפרטים על אלוורה טובה וטיפולית שאינה משלשלת ניתן לכתוב לי דרך "צור קשר" באתר. ניתן גם להכנס ל"חנות" המוצרים כאן באתר.