תוספי מזון - פעילות

תחת הכותרת "תוספי מזון" קיימים חומרים נוספים פרט לויטמינים ומינרלים כגון: מוצרי הפרוביוטיקה למיניהם, מוצרי כוורת, אנזימי עיכול, ביופלבנואידים, חומצות שומן חיוניות, חומצות אמינו, סיבים תזונתיים, תבלינים ועוד. הנה מידע:

פרוביוטיקה

חיידקים חיים הם בעלי השפעה חשובה על מערכת העיכול והבריאות באופן כללי.  חיידקים נמצאים לאורך צינור העיכול ובמיוחד במעי הגס ויש להם תפקידים שונים ‏בפירוק ותסיסת המזון.‏ ישנם חיידקים פרוביוטים התומכים במערכת העיכול, מסייעים במניעת עצירות, תוקפים חיידקים פתוגנים הגורמים למחלות, מעודדים את מערכת החיסון ומגבירים ספיגה של מינרלים.

קיימים מאות סוגים שונים של חיידקים במעי, כאשר כל אחד מהם הוא בעל תפקיד שונה במערכת העיכול.

מוצרי הפרוביוטיקה יועילו מאוד למצבי עיכול לקוי, גזים, עצירויות, שלשולים, נפיחות אחרי האוכל, מחלות מעיים דלקתיות, דלקות חוזרות בדרכי שתן, פטרייה וגינאלית, אחרי ו/או ‏בזמן נטילת אנטיביוטיקה, טיפולי כימותרפיה או הקרנות, אלרגיות למזון, ‏מערכת חיסון חלשה, שיפור בספיגת סידן, מגנזיום, ברזל וויטמיני ‏B.

מאחר והמטרה שלי בטיפול היא ריפוי ולא כיבוי שרפות, אני מעדיפה לשלב יחד עם כדורי הפרוביוטיקה גם את הגישה הפרה-ביוטית שהיא דרך נפלאה להביא את הגוף בעצמו לעודד פעילות והתרבות חיידקים ידידותיים. בגישה זו אנו מעודדים את הפעילות הפנימית של המערכת. יש לזכור, שלחיידקים יש תכונה להתרבות. ולכן לעיתים קרובות כל מה שצריך זה לאפשר לגוף את התנאים המתאימים ואת התזונה הנכונה כדי לאפשר זאת.

לא יכול להתקיים מצב בו אין בכלל חיידקים ידידותיים בגוף. גם במצב הקשה ביותר, עדיין יתקיים אחוז מאוד גבוה של חיידקים ידידותיים מאחר ובלעדיהם איננו יכולים לחיות. 

 

*הערה: נכון להיום ישנם 3 מוצרי פרוביוטיקה שאני מסכימה לעבוד איתם ומחשיבה אותם כיעילים ואיכותיים מאוד. ישנם אנשים שמאוד רגישים ל-FOS המצוי במוצרי פרוביוטיקה רבים וגורם לאי נוחות, גזים ואף כאבים בבטן ולכן חשוב לשקול את הבחירה במוצר המתאים לכל אדם. לעיתים מתאים יותר פרוביוטיקה בצורה נוזלית המשולבת עם צמחי מרפא ולעיתים עדיף בכמוסות או אבקה.

אנזימי עיכול

אחת מהבעיות הנפוצות ביותר המגיעות אלי היא בעיות עיכול על כל צורותיה.  גם אנשים "בריאים" סובלים מהן. הגורמים הם רבים מספור ואחד מהם בהחלט יכול להיות תפקוד וייצור לא תקין ולא מאוזן של אנזימי עיכול. החוסר יכול להיות קל ויכול להיות קשה.

אנזימים מצויים בכל מערכת העיכול, גופינו זקוק להם ואינו יכול לעכל מזון בלעדיהם. הם מפרקים את המזון לחלקים קטנים הקלים לעיכול. אנזימי הפרוטאזות אחראים על פירוק חלבונים, אנזימי העמילזות אחראים על פירוק פחמימות והם מתחלקים בעצמם ללקטאז, סוכראז ומאלטאז. ואנזימי הליפזות אחראים על פירוק השומנים.

הנטורופתיה מייחסת חשיבות גדולה לגורם שהביא לחוסר האנזימטי ומכוונת את הטיפול לגורם, במקום להסתפק רק במתן חיצוני של אנזימי עיכול.  

הגורמים לחוסר יכולים להיות סטרס, תרופות, גיל, הפרעות מולדות, אכילת מזון מיובש, מוקפא, משומר, מבושל ומעובד – אנזימים נהרסים בזמן חימום, אידוי, צלייה או שימור של המזון. 

ישנן מחלות הידועות במחסור אנזימי עיכול, למשל: בצליאק, קרוהן ואי ספיקת לבלב ישנו חסר באנזימי עיכול הגורם לבעיית ספיגה של רכיבי תזונה. דוגמה נוספת היא מחלת הציסטיק פיברוזיס שבה אנזימים המסייעים לעיכול אבות המזון חסרים או מצויים במינון נמוך מאוד. 
גורמים נוספים העלולים לפגוע בפעילות אנזימי העיכול הם רמת החומציות במערכת העיכול – לכל אנזים יש טווח חומציות שבו הוא מתפקד באופן אופטימלי, נוכחות של חומרים המעכבים אנזימים כגון: סוכרים, מלח, חומרים משמרים, אלכוהול, ונוכחות של קו-אנזימים העוזרים לתפקוד האנזימים.

כאשר אוכלים מזון שבו נהרסו כל האנזימים הגוף נאלץ להשקיע יותר אנרגיה בעיכול ובייצור אנזימים. אנרגיה זו הגוף יכול היה לנתב למערכות חשובות אחרות.

כל מקרה מקבל התייחסות שונה. אם הגורם לחוסר אנזימי עיכול הוא סטרס או תזונה קלוקלת, נטילת תוסף אנזימי עיכול לא תפתור את הבעיה אלא רק תהווה תחליף זמני שלעיתים גם אליו הגוף מתרגל ואז מינון הכמוסות יעלה בהדרגה. אם הבעיה נוצרה עקב שימוש הכרחי בתרופות או מחלה כלשהי, אזי שימוש מבוקר באנזימי עיכול יהיה נהדר כל עוד ישנה התייחסות טיפולית לגורם למצב (לעיתים במחלות קשות שימוש באנזימי עיכול משפר משמעותית את מצבו של המטופל, במצבים ספציפיים אלה, אין לשלול נטילה קבועה של אנזימי עיכול מעבר לטיפול השלם). אך באופן כללי, מטרתנו היא לאפשר לגוף לחזור לאיזון ופעילות תקינה בכוחות עצמו ולא להפוך תלוי באנזימים מבחוץ. 

לסיכום
אינני שוללת שימוש זמני באנזימים. אין ספק שהם יעשו פלאים אחרי ארוחת ליל סדר מעיקה וכבדה או ארוחת אירוע. אנזימי עיכול כתוסף יכול להיות דבר מופלא המקל משמעותית על מצבים לא נעימים, אך רצוי להימנע מתלות. כל עוד הגוף יקבל אנזימים מבחוץ בכדור, הוא לא יתאמץ לייצר אותם בעצמו ולתקן את הבעיה שנוצרה. לכן, חשוב לעשות שימוש מושכל באינזימים ולנסות להגביר את צריכתם דרך המזון ולאפשר לגוף את הזמן שלו לעשות את העבודה. 

כאשר מגיעים אלי לטיפול חשוב לי ששימוש באנזימים לא יהפוך למשהו קבוע אלא יהווה רק דחיפה יעילה לטיפול במקור האמיתי לבעיה.

ניתן להעשיר את התזונה בפירות וירקות טריים ומיציהם, למשל: אננס מכיל אנזים בשם ברומלין, פפאיה מכילה פפאין, תאנה מכילה פיצין ושעורה מכילה דיאסטז הלתת. מזונות מותססים או מועשרי אנזימים כמו נבטים, דבש גולמי, יוגורט, מיסו וטמפה גם הם מקור טוב לאנזימי עיכול.

ביופלבנואידים

ביופלבנואידים הם חומרים טבעיים האחראים בין היתר לצבע שיש לצמחים, פרחים, ירקות ופירות בטבע. הם בעלי פעילות ביולוגית הדומה לזו של וויטמין C.

קיימים 4,000 סוגי ביופלבנואידים והם פועלים בשיתוף עם וויטמין C ומשפרים פעילות וספיגה שלו בגוף. התכונות העיקריות שלהםמתמקדות בשמירה על שלמות נימי הדם הגנה על כלי הדם, חיזוקם, שמירה על גמישותם ומניעת הזדקנותם. ביופלבנואידים מסייעים לפעילות אנטי-דלקתית ואנטי-ויראלית (אחד המוכרים הוא הפלבנואיד קוורציטין), הם נוגדי חמצון עוצמתיים,  ומתאימים לחיזוק מערכת החיסון ולפעילות אנטי-סרטנית. בזכות תכונות אלה הם יעילים מאוד במניעת סיבוכים של סוכרתיים כגון בעיות עיניים, כפות הרגליים וכליות.

לביופלבנואידים אין מינון יומי מומלץ, אם נבחר להשתמש בהם על מנת לטפל בבעיה כתוצאה ממחלה מסוימת, נוכל לעשות שימוש בכמוסות באופן מבוקר על מנת להגיע למינון יעיל.  עם זאת, צריכתם דרך המזון בהחלט מספקת לצורך מניעת מחלות ואף רצויה ומומלצת עקב סגולות המרפא הרבות שלהם. 

בטבע הם נמצאים בעיקר בצמחי מרפא, תבלינים רבים, פירות וירקות, כאשר מזונות שעשירים בהם עשירים גם בוויטמין C. הפירות והירקות העשירים בהם במיוחד הם: פירות הדר, בייחוד בקליפה הלבנה המכונה "ציפה" שגם עשירה בסיבים מסיסים, לכן שתייה של מיץ תפוזים טרי היא פחות אפקטיבית מאכילת תפוז שלם עם שארית הציפה, פלפלים ירוקים ואדומים, כוסמת, תותים, אוכמניות, עגבניות, פפאיה ועוד.

חומצות שומן חיוניות

כבר בשנת 1978 התפרסם ב-Lancet מאמר של קבוצת חוקרים דניים, אשר דן בקשר בין תפריט של אסקימואים מגרנלנד, המורכב ברובו מדגים ומאכלי-ים, למצב בריאות הלב שלהם. המחקר גילה שלמרות צריכת כמויות אדירות של שומן, רמת תחלואת הלב וכלי דם בקרב אוכלוסיה זו נמוכה ביותר.  בדיקת הרכב השומן הראה שהוא עשיר בשומן רב בלתי רווי מקבוצת אומגה 3. המחקר הראה שלא כל השומנים מן החי זהים ויש הבדלים בסיכון שבצריכת שומן בקר לעומת שומן דגי ים הנצרכים על ידי האסקימוסים. 

 

מחקרים דומים שנערכו בקרב דייגים יפניים ונורווגים גילו שיעור זהה ונמוך בתחלואה במחלות קרדיווסקולאריות לזה של האסקימוסים, עובדות שהובילו למסקנה שלתזונה של דגי מים קרים חשיבות בהגנה על הלב וכלי הדם, הודות לכך שהם עשירים במרכיב האומגה 3. בשנת 2002 איגוד הלב האמריקני פרסם מסמך במגזין "Circulation" המאשר ומעודד שימוש בחומצות שומן אומגה-3 למניעת אירועים קרדיווסקולאריים  והישנותם.

 

מאז נערכו מחקרים רבים נוספים אשר גילו את השפעתם החיובית של חומצות שומן חיוניות (לא רק אומגה 3) על מחלות ומצבי בריאות נוספים, כגון: יתר לחץ דם, רמות טריגליצרידים גבוהות, רמות גבוהות של הכולסטרול ה"רע", מחלות אוטואימוניות, דיכאון, פעילות לא תקינה של המוח, היפראקטיביות , השפעה על המערכת החיסונית, מניעת דלקות  וגידולים סרטניים.

 

כיום, רובנו מודעים לכך שלא כל השומנים מזיקים, ואף יותר מכך, שיש ביניהם החיוניים לנו ביותר לתפקוד תקין ולמניעת מחלות. תזונת העולם המערבי והתפתחות טכנולוגיית המזון הביאו עימן צריכה מוגזמת של חומצות שומן רוויות ושומני טרנס מזיקים על חשבון צריכה של חומצות שומן חיוניות.

 

כיום מוכרות 20 חומצות שומן חיוניות. החומצות המובאות כאן, אין הגוף יכול לייצר בעצמו ועליו לקבלן מהמזון:

אומגה 3 ואומגה 6.
הן חשובות וחיוניות ביותר לתפקוד מערכות רבות בגוף. אומגה 3 למשל משתתפת באיזון תהליכים כגון:  ייצור הורמונים, טמפרטורת הגוף,לחץ דם, דלקות, אלרגיות, נפיחות, כאב, קרישת דם ועוד

אומגה 9  הינה חומצת שומן חד-בלתי רוויי וגם לה מייחסים תכונות בריאותיות חיוביות. היא קיימת בשמן זית בכמות גבוהה. בקרב החיים בארצות הים התיכון שבהן צריכת שמן הזית גבוהה, נמצאה כמות כולסטרול נמוכה יותר מאשר אצל החיים במדינות המערב.

לפני זמן לא רב נהגו להמליץ אך ורק על תוספי חומצת שומן מסוג אומגה 3 מתוך ההנחה שאומגה 6 ואומגה 9 קיימות בשפע במזון. ההתייחסות הופנתה ליחס שבין השתיים ואף הוזכר שישראל נמצאת במקום גבוה ברשימת מדינות שבהן היחס הזה הוא מבין הגבוהים בעולם ושקיימת צריכה גבוהה מאוד של אומגה 6  לעומת צריכה מועטה, אם בכלל, של אומגה 3.  היום, מבדילים בין מצבים שונים ומבינים שכל מקרה הוא לגופו, ולכן לא תמיד ממליצים ליטול רק אומגה 3, אלא לשלבו  יחד עם אומגה 6 ולעיתים אף עם אומגה 9 כאשר בכמוסות עצמן ישנה הקפדה על היחס והאיזון הנכונים  ביניהן.

רצוי לעשות מאמץ ולקבל כמה שיותר חומצות שומן חיוניות מהמזון, בעיקר אם לא קיימת בעיית בריאות כלשהי.

מקורות לחומצות שומן אומגה 6
שמן בוראז', שמן נר הלילה, שמן זית, שמן חריע, שמן חמניות

מקורות לחומצות שומן אומגה 3
דגים ממים עמוקים, אצות ים, צמחים ירוקים ,זרעי פשתן, שמן זרעי פשתן מכבישה קרה ללא עיבוד נוסף ושמן דגים  

מקורות לחומצות שומן אומגה 9
שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, בוטנים, שקדים, אגוזים ושומשום.

*היחס בין חומצות שומן אלו בגוף חשוב מאוד.

 

חומצות אמינו

חומצות האמינו הן למעשה יחידות המבנה הבסיסיות של הגוף, הגוף עושה שימוש ב-20 חומצות אמינו לבניית החלבונים, כאשר את כולן ניתן לקבל מהמזון וחלקן הגוף מסוגל לסנתז בעצמו, בעיקר בכבד.

מבין חומצות האמינו שבהן עושה האדם שימוש, יש שמונה שאותן חייבים לקבל מהמזון מפני שהגוף אינו מייצרן בעצמו, לכן מכנים אותן חומצות אמינו חיוניות: לויצין, טראונין, פנילאלנין, ליזין, איזולויצין, טריפטופאן, ולין ומיונין. 
חומצות האמינו מסייעות למגוון מצבים ביניהם: זירוז הורמון הגדילה אשר אחראי על התפתחות וצמיחה בגיל ההתבגרות., חיזוק מערכת החיסון בייחוד מול מחלות ויראליות, ייצור המוגלובין, הגנה על מסת השריר, סיוע בתפקוד תהליך סינתזת החלבון, ייצור מלטונין וסרטונין ועוד…

ישנם מיתוסים רבים סביב הנושא של צריכה מספקת של חלבון.

יש נטייה לחשוב שאנו זקוקים לכמויות חלבון גדולות ושעל מנת לקבל מספיק חלבון בתזונה אנו חייבים לאכול בשר, מוצרי חלב, ביצים ודגים. אך אין זה בהכרח נכון. אחת הדוגמאות לכך היא אנשים אשר בוחרים בדרך הטבעונית הטהורה ואינם צורכים מזונות אלה כלל לא סובלים מחסר בחלבון ושומרים על בריאות נפלאה. למעשה, כל מזון המכיל יותר מ 8% מהקלוריות שלו מחלבון עומד בדרישות  השמרניות ביותר של ה- USRDA. רוב המזונות הצמחיים נמצאים הרבה מעל גבול זה. 

אחד הדברים שנדהמתי לגלות בתקופת לימודיי היה, שחלב אם, שהוא המזון הטוב ביותר בתקופה שבה הצמיחה וההתפתחות הן עצומות, מכיל אך ורק 5.9% מהקלוריות מחלבון!!

כמובן שיש מזונות צמחיים המכילים כמויות חלבון גדולות במיוחד וניתן לעשות בהם שימוש נפלא, כגון: קטניות ואגוזים. אך ניתן בקלות רבה לקבל את כמות החלבון שהגוף זקוק אפילו בלעדיהם. ישנם מצבים שאני מבקשת להוסיף לתפריט פולן (אפשר גם בכדורים) של דבורים שמכיל את כל חומצות האמינו שהגוף זקוק להן.

דעות נוספות בנושא מתייחסות לאיכות הטובה יותר שיש כביכול לחלבון מהחי. דעות אלה מבוססות על ההנחה שבחלבון מהצומח חסרות חלק מחומצות האמינו החיוניות, אך היום ידוע שהדבר אינו נכון ולדעה זו אין יותר מקום. מזון צמחי מכיל די והותר מכל חומצות האמינו החיוניות. חוקרים גילו שקשה מאוד לצרוך תזונה צמחית  שתביא לחסר או איבוד חלבון גוף.

לאחרונה הגיעה אלי מטופלת צמחונית נסערת שכמו הרבה צמחונים שאלה אותי האם היא מקבלת מספיק חלבון. היא מספרת שאנשי מקצוע ניסו לשכנעה לצרוך ביצים, דגים, גבינות ובשר, הפחידו אותה שלא תקבל מספיק חלבון והיא מצידה התעקשה שאינה מוכנה לאכול דבר מאלו. היום, לאחר התאמת תפריט אישי צמחוני לחלוטין היא מרגישה נפלא ומאזן החנקן בגופה חיובי. מאזן החנקן הוא מדד לפיו קובעים אם הגוף מקבל מספיק חלבון. אם הוא שלילי סימן שחסר חלבון.

אין שום סיבה להאמין שהוספה חיצונית של חומצות אמינו בכמוסות או תוספי אבקות חלבונים למיניהם יביאו ליתרון ויהפכו את המזון "למושלם" או בעל הרכב דומה לחלבון המגיע מהחי. להפך! תוספות אלו עלולות לפגוע באיזון הטבעי של חומצות האמינו בגוף ולגרום למאזן חנקן שלילי.

לא פשוט להפטר מדעות קדומות ישנות המושרשות כל כך עמוק, אך היום הדבר מוכח מדעית: אין שום בעיה לקבל את כל חומצות האמינו באופן מספק מתזונה צמחונית בלבד.

חלבון יחסר לכם רק אם תאכלו כל היום עוגות, ממתקים, ג'אנק פוד ומזון מטוגן, חלבון יחסר לכם אם תאכלו רק פירות או אם תרעיבו את עצמכם.

לעודף חלבון יש השלכות בריאותיות החל מאוסטיאופורוזיס וגאוט וכלה בהרס תפקוד כלייתי.

כל האמור מתייחס גם לנושא המתאמנים ובניית הגוף. באופן טבעי מתאמנים צורכים יותר קלוריות ובכך מגדילים את צריכת החלבון. אפילו ארנולד שוורצנגר טוען שאין שום צורך ביותר מגרם חלבון לכל קילו משקל גוף.

סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים חשובים לפעילות סדירה ובריאה של מערכת העיכול ולפינוי מלא ותקין שלה. 
בעקבות עלייה בצריכת המזון המתועש והמוכן של התזונה המודרנית היום, ירדה כמות צריכת הסיבים מאוד. וזאת למרות המחקרים הרבים המדגישים את חשיבותם של הסיבים למניעת מחלות שונות, כולל סרטן המעי הגס.  אנשים רבים סובלים מעצירות ומבעיותעיכול כגון: נפיחות, גזים, אי נוחות בבטן ותחושה של חוסר התרוקנות המעי עד הסוף. לעצירות יש השלכות רבות שאנשים לא מודעים להן. כאשר הגוף לא מפנה את הפסולת באופן תקין על בסיס יומיומי ישנה ספיגה חוזרת של חלק מהרעלים אל תוך הגוף וזרם הדם. עצירות גורמת למחלות רבות, שלא נדבר על אי הנוחות והסבל הרב המתלווים לה. עצירות אינה משפיעה רק על הפיזיולוגיה אלא גם על המצב הנפשי, אנשים הסובלים מעצירות מדווחים גם על עצבנות, חוסר ריכוז, ותחושות של חוסר שקט.במצבים כגון אלא יש נטייה לבחור בדרך הקלה ולצרוך חומרים משלשלים, לבחירה זו יש מחיר. לצערי, במהלך השנים בהן עבדתי בבית המרקחת, פגשתי אנשים רבים במצב זה. 

גורמים נוספים לעצירות, פרט מהתמכרות למשלשלים, יכולים להיות מחלות דלקתיות של המעי, תסמונת המעי הרגיז, תזונה קלוקלת דלה בסיבים, דיכאון, תת פעילות בלוטת התריס, שימוש בתרופות, חוסר בפעילות גופנית ועוד…

קיימים סוגי משלשלים רבים מאוד בשוק, חלקן כימיים וחלקם טבעיים, חלקם עובדים במנגנון עצבי על ידי השפעה על תנועתיות המעי, חלקם עובדים במנגנון מכני על ידי תפיחתם והפעלת לחץ על המעי והגברת הפריסטלטיקה וחלקם פועלים דרך הכבד והפרשת מיצי מרה, אך אם הדבר נעשה בקלות דעת, ללא התייעצות עם מטפל מוסמך, הדבר גורר פיתוח תלות בעיקר במשלשלים הפועלים במנגנון העצבי. כאשר מתפתחת תלות, הדבר עלול להוביל להעלאת המינונים הנצרכים מאחר והגוף התרגל ומערכת העיכול הפכה "עצלנית" ואינה יודעת לעשות את עבודתה ללא העזרה מבחוץ. יספרו לכם על זה צרכני תה הסנה.

במקרים מסוימים, כדי להקל באופן חד פעמי על מצב קשה ניתן לטפל סימפטומטית ולעשות שימוש בחומרים טבעיים או בצמחי מרפא שיעזרו לגוף להוציא את הפסולת, אך יש לזכור שאין זה אומר שהבעיה תיפתר! אם הבעיה שגרמה לעצירות לא תקבל התייחסות ראויה המצב ימשך. שימוש במשלשלים הינו סימפטומטי בלבד ולא בהכרח מטפל בשורש הבעיה. אם קיימת בעיה רצוי לפנות למטפל לפני שעושים שימוש בחומרים כלשהם. לעיתים, מספיק שינוי קטן בתזונה על מנת לפתור בעיה.

נטילת תוספת סיבים תזונתיים בכמוסות או באבקה, יכולה לסייע להסדרת פעולת מעיים, אך יש לבדוק את המוצר ואת סוג הסיבים, להקפיד לצרוך אותם נכון כדי להימנע, בין היתר, מהחמרת העצירות והגזים ולזכור שרצוי וניתן לקבל את הסיבים מהמזון, הם קיימים בשפע רב בפירות, ירקות ודגנים מלאים ובצמחי מרפא.

מוצרי כוורת

בקטגוריה מופלאה ביותר זו נמצאים:

  • פולן – שמהווה מזון-על ומכיל מרכיבי הזנה רבים ובעל יתרונות בריאותיים עוצמתיים.
  • פרופוליס – המכונה גם "האנטיביוטיקה הטבעית" בעל איכויות אדירות למערכת חיסונית והרבה מעבר לכך.
  • מזון מלכות – התורם למערכת הרבייה הנשית, מסייע לכאבי מחזור, מחזק חיסוני, מצויין במצבי עייפות, משפר חילוף חומרים והתחדשות תאים, מסייע במצבי מתח ודיכאון ועשיר ביותר בויטמינים ומינרלים.

למידע נרחב יותר על כל אחד ממוצרי הכוורת ניתן ליצור עימי קשר.