תזונה בהריון

הקדמה

אני אוהבת כשבאות אליי נשים בהריון מאחר ובהריון יש עלייה במוטיבציה לעבור לאכילה בריאה. יש עוד מישהו שצריך לחשוב עליו וזה מכניס לסדר עדיפויות חדש.

בזמן ההריון האם מספקת לעובר את כל צרכיו. שמירה על תזונה נכונה בהריון ואף לפני הכניסה להריון, היא חיונית והכרחית לצורך זה. בטרימסטר השני עולה צריכת הקלוריות ואכן אוכלים יותר, אך עדיין חשוב להשגיח, לא להשתולל, לאכול בריא ונכון ולא להעלות יותר ממה שצריך במשקל.

אין צורך ביותר מ- %20-%15 תוספת קלוריות לתפריט היומי במהלך ההריון.

אין הבדל משמעותי בצריכת הקלוריות ליום בהריון.

מבחינה קלורית, אין צורך ביותר מ- 150 קלוריות יותר ליום בטרימסטר הראשון,  ו- 300-350 קלוריות יותר ליום בטרימסטר השני.

חשוב לאכול רגיל ולפי הצורך, ללכת עם התיאבון, לאכול בריא ומגוון.

אם את חפצה בהתאמת תפריט עשיר ואישי תוכלי ליצור איתי קשר.

 

שבירת מיתוס: צמחונות בהריון

אפשר בהחלט להישאר צמחונית ולספק לעצמך ולעובר את כל הצרכים בתנאי שאוכלים נכון ומאוזן.

פגשתי צמחוניות שבזמן ההריון חזרו לאכול בשר, אך דבר זה נעשה מתוך צורך, מתוך Craving ולאו דווקא מתוך מחשבה על סיפוק צרכים תזונתיים.

צמחונים לא בהכרח אוכלים בריא, לכן חשוב לשים דגש על אבץ, ברזל, סידן, חומצה פולית ו – B12.

ניתן בהחלט לעבור הריון עם רמות ברזל נהדרות ועם כל שאר המרכיבים החיוניים, גם ללא צריכת בשר.

ברזל נמצא בדגים, קטניות כמו עדשים, פירות יבשים (בעיקר במשמשים ותאנים), במולסה, טחינה וירקות רבים.

ויטמין C מסייע לספיגת הברזל ומצוי בכל הירקות, בפירות הדר, קיווי ועוד.

חומצה פולית, החשובה מאוד בהריון להתפתחות תקינה של העובר ומניעת מומים מולדים, ניתן למצוא בשפע בירקות הירוקים, בפירות, בקטניות ובדגנים המלאים. מאוד מומלץ לקבל חומצה פולית מהמזון ולא מתוסף מאחר והחומצה הפולית שבמזון היא חומצה פולית פעילה וזו שברוב התוספים לא. בכל מקרה, יש לשים לב לא ליטול כמויות גדולות. נשים בהריון לא שמות לב שישנה צריכה עודפת ומסוכנת של חומצה פולית מאחר והיא נמצאת בכמה תוספים במקביל לדוגמא בפרנטל, באומגה 3 להריון וגם בכדור בנפרד של חומצה פולית שלעיתים המינון בו הוא מוגזם. במידה וכן יש צורך בתוסף, חשוב ליטול כזה שהחומצה הפולית בו פעילה.

סידן, שחשוב מאוד לעצמותייך ולבניית עצמות העובר, מצוי בכמות גדולה ומספקת בטחינה משומשום מלא, שקדים ואגוזים, סויה, ירקות ירוקים, פירות יבשים וקטניות.

נשים רבות מודאגות גם מנושא החלבון ומפחדות שיחסר. אז חשוב לציין כאן, שלא רק שאין בעיית חוסר, אלא יש עודף חלבון בתזונה שלנו.

אם את צמחונית, מזונות עשירים בחלבון הם: שקדים, אגוזי פקאן ומלך, שומשום, גרעיני דלעת וחמניות, קטניות כגון חומוס, עדשים, שעועית, אפונה. גם בדגנים יש הרבה חלבון. אחד המזונות הבריאים והעשירים בחלבון וויטמינים (שנחשב בטעות לדגן אך אינו דגן) הוא הקינואה. אפילו בירקות יש אחוז מסויים של חלבון.

שילוב של דגן וקטניה נותן לנו חלבון מלא, כך שאין פחד לחוסר בחלבון גם אם את צמחונית. 

המלצות כלליות

  • אסור לעשות דיאטת הרזיה בהריון !
  • למרות שרופאים טוענים שלשתות מעט אלכוהול ולעשן עד שלוש סיגריות ביום בהריון זה בסדר, עדיין ההמלצה היא להימנע מכך לחלוטין מאחר ואלכוהול ועישון עלולים לגרום למומים בעובר ו/או להגדיל את הסיכויים להפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות בשלב מאוחר יותר אצל הילד.
  • ארוחות קטנות ומרובות המפוזרות לאורך היום.
  • תזונה פשוטה ככל האפשר, לא מורכבת מידי מכמה דברים יחד.
  • 2 טיפים חשובים שהוזכרו בפירוט רב יותר במאמר "הכנת הגוף להריון : להקפיד על שתיית מים מספקת ולאכול הרבה ירקות בכל הצורות: טריים, מבושלים, מוקפצים, מאודים. מומלץ ירקות שורש.
  • פירות, כולל מיצים טריים ורצוי מדוללים עם מים כדי למנוע עומס סוכרים בדם.
  • דגנים מלאים. רצוי ללא גלוטן.
  • קיטניות – אם קיימת בעיית גזים, תוכלי ליצור איתי קשר להתאמת תפריט אישי וספציפי שיתן לך מענה מלא להכל אם קטניות עושות לך לא טוב.
  • דגים – דגים ממים עמוקים.
  • ביצים –  אורגניות.
  • אגוזים, שקדים, תמרים, דבלים, זרעים (כגון: חמניות, דלעת).
  • להמנע/להקטין צריכה של מוצרי חלב.
  • להימנע עד כמה שאפשר ממלח, רוטב סויה, מזון משומר ומעובד, חומרי טעם וריח, מזונות עם צבעי מאכל, מוצרים דיאטטיים המכילים סכרין וממתיקים מלאכותיים, סוכר פשוט, ממתקים, שוקולד, קפה, מזון מטוגן, שמן.
  • להימנע מתה מרווה לאורך כל ההריון ומתה מנטה / נענע להמנע בעיקר בטרימסטר הראשון. תה מצמח השיבא אף הוא אינו מומלץ בהריון.
  • עשב חיטה / שעורה – דבר נפלא, חשוב, עשיר בויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, אנזימים. רצוי לעשות בו שימוש לאחר התייעצות מאחר והוא בעל "איכות מקררת" ועלול שלא להתאים לכל אחת. גם למי שנוטה לסבול מלחץ דם נמוך, חולשה על רקע של חוסר וכדומה כדאי להתייעץ.