טחורים ונטורופתיה
הקדמה
* תוכנית הרדיו בנושא טחורים – להאזנה לחצו כאן
היא התקשרה בוכה. בת 23. ביקשה להגיע מעכשיו לעכשיו. אבל זה יום שישי, הקליניקה מלאה ואין לי מושג איפה אני מכניסה אותה לתור. אבל מבחינתה זה מקרה חירום. היא בכאבי תופת. לא מפסיקה לבכות ולספר שהרופא שניתח אותה בעבר בגלל הטחורים נמצא בחו"ל והיא לא יודעת מה לעשות, הכאבים מכריעים. היא הגיעה. לראשונה יצא לי לטפל במישהו שכל הפגישה נמצא בעמידה ומטייל בחדר מקיר לקיר. היא פשוט לא יכולה לשבת מהכאבים. הסתובבה כמו חיה בכלוב עם עיניים אדומות מבכי. הסברתי לה מראש שיש סיכוי שאני לא אוכל לעזור לה ושהמצב שלה מתקדם מידי. אני נוטה לקבל לטיפול טחורים בדרגה 1-2 והרגשתי שמצבה הוא יותר לכיוון רמה 4 שהיא רמה שמצריכה התערבות ניתוחית (פרטים בהמשך). גם רמזתי לה שלפי מה שהיא מתארת ועוצמת הכאבים, כנראה שזה לא רק טחורים אלא פיסורה או מצב דלקתי שהתפתח. מקצרת: נתתי לה הנחיות לטיפול. הנחתי ללשימוש במשחה חיצונית מדהימה למריחה בפי הטבעת, אך כידוע טיפול חיצוני לא יכול לתת מענה שלם ויש חשיבות לטיפול פנימי – לכן אמרתי לה מה לאכול (כי ישנם מזונות שמשפיעים על החוזק והגמישות של כלי הדם שם וכמובן שהתזונה חשובה בגלל השפעתה על מרקם ותדירות היציאות) ונתתי טיפות וצמחי מרפא. לא שמעתי ממנה כמה חודשים והנחתי שהיא פנתה לרופא המנתח שלה ועברה עוד ניתוח. בדיאבד הסתבר לי שהיא החלימה לחלוטין ותוך ימים בודדים הכאבים נעלמו והיא חזרה לתפקוד מלא ומאוד מקפידה על התזונה שנתתי לה. מקרה זה אומנם אינו נפוץ בקליניקה, אבל הוא היה הוכחה בשבילי שגם במצבים קשים יש לטיפול סיכויי הצלחה טובים מאוד.
אי אפשר להתעלם מבעיה כל כך נפוצה כמו טחורים, ועם זאת, רבים מתביישים להזכיר אותה או לדווח עליה ומקווים שהיא "תסתדר מעצמה". הזנחה כזו עשויה להביא למצב שבו עשויים להצטער על שלא נעשה משהו קודם.
מאמר זה מביא מידע נרחב ומקיף על הנושא שלא אוהבים לדבר עליו: טחורים!
מה זה בכלל טחורים? האם זה תמיד כואב? עד כמה הם באמת נפוצים? איך אפשר לדעת שיש טחורים? הריון וטחורים, אילו סוגי טחורים קיימים? מה הסימפטומים ומה הם הגורמים? איך מטפלים ברפואה הקונבנציונלית? והכי חשוב, ובשביל זה אנחנו כאן: הטיפול הטבעי – עוזר או לא עוזר? איזה צמחים חשוב לקחת בחשבון?
טחורים – מה זה?
באזור פי הטבעת מצויים כלי דם ורידיים שמסיבות מסויימות עשויים להתנפח, לגדול, להימתח עד כדי יציאה אל מחוץ לפי הטבעת, לדמם ולהכאיב מאוד – אלו הם הטחורים. ובקיצור: ורידים נפוחים וגדושי דם שיכולים להוות מטרד קשה.
כלי הדם הללו, נמצאים שם מסיבה מסויימת – כנראה בכדי להגן ולרכך את האזור ולאפשר סגירה טובה יותר של פי הטבעת. הם קיימים שם באופן נורמלי אצל כל אדם, אך הופכים לדבר מעיק ולעיתים אף כואב, כאשר הם צונחים ו/או מתנפחים.
סימפטומים
למי פונים כשיש חשד לטחורים ?
מהפן הקונבנציונלי רצוי לגשת לרופא פרוקטולוג או כירורג קולורקטאלי המתמחים בתחום.
וכמובן מהפן הלא קונבנציונלי אני ממליצה בחום לגשת לנטורופת/ית להתאמת טיפול, בין היתר, בתזונה וצמחי מרפא – עליהם תוכלו לקרוא בהמשך, ולשלב דיקור ו/או רפלקסולוגיה.
שכיחות
טוב, אז בחלוקה של נשים / גברים, אם לא סיפרו לכם, נשים סובלות יותר….כן כן מטחורים. בין הסיבות לכך נמצאים ההריון והלידה שיוצרים לחץ לא מבוטל על מערכת העיכול ועל אזור פי הטבעת, אך זה יכול להיות אירוע חולף.
כל ישראלי שישי סובל או סבל מטחורים.
מבחינת גילאים, לא מאמינה שתמצאו הרבה ילדים שסובלים מזה, אם בכלל. הסברה אומרת שהחל משנות ה – 20 השכיחות של טחורים הולכת ועולה, בייחוד אצל אנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול ונטייה לעצירות. ההערכה היא ש- 50% מהאנשים אחרי גיל 50 סובלים מטחורים. גם כאן האמריקאים מככבים בסטטיסטיקות – ניתן לראות בבירור, שטחורים מאוד נפוצים במדינות העולם המודרני אליהן חדרה התזונה המערבית. האמריקאים, ואנחנו בעקבותם, מייצגים היטב את התזונה ואורח החיים של העולם המודרני.
אבחון
אם עוד לא הלכתם לרופא לאבחון, אחד או יותר מהתסמינים הבאים יספרו לכם שהגיע הזמן לחשוד בטחורים ופיסורה:
- גרד בפי הטבעת
- תחושת כאב או גרד בזמן היציאה
- תחושת וריד חיצוני שיצא ממקומו ומורגש באזור פי הטבעת וגורם לאי נוחות
- דימום בזמן או לאחר היציאה
נכון, בדיקה אצל רופא ממש לא סימפטית, אך אפשר אולי להתנחם בכך שהיא אינה כואבת. החשיבות של הבדיקה היא גדולה גם בכדי לשלול דברים אחרים.
הרופא מביט בפי הטבעת – טחורים חיצוניים ניתן לראות. גם פיסורה קל לראות. יכולה להיות אפילו יותר מאחת. בדיקה לטחורים פנימיים נעשית באמצעות מכשיר האנדוסקופ המאפשר לרופא להביט במה שקורה קצת יותר לעומק. לאחר האבחנה מותאם הטיפול.
אם זה לא טחורים, מה זה יכול להיות ?
דוגמא לבעיות באזור פי הטבעת שאינן טחורים ועשויות לגרום לסימפטומים דומים: פטרייה בפי הטבעת, דלקת/זיהום, פיסטולה או כפי שכבר ציינתי קודם – פיסורה.
גורמים
עצירות – הדבר הראשון שאומרים לאדם הסובל מעצירות זה "לא ללחוץ חזק בשירותים". הפעלת לחץ בזמן יציאה עשויה לגרום לטחורים עקב העלייה בלחץ הבטני, אשר מפריע לזרימת הדם התקינה, מגביר את הלחץ שבורידים ומחליש את דפנות כלי הדם.
הריון – גם בהריון קיים לחץ של הרחם על האזור התוך בטני הפוגע בזרימת הדם, ובמקרים רבים קיימת גם עצירות – לעיתים עקב נטילת תוספי ברזל – לכן, הריון הוא אחד הגורמים הקלסיים לטחורים.
סטרס ולחץ – טחורים יכולים להיות תולדה של סטרס ולחצים.
הרמת משאות – מאמץ יתר, הרמת משקלים כבדים – גם במכוני כושר, עבודה פיזית הכרוכה בהרמת משאות כבדים עלולה לגרום לצניחת טחורים.
חוסר בפעילות גופנית – חוסר בתנועה והזרמת דם נמרצת לכל חלקי הגוף והפריפריה, מגדילה את הסיכון לטחורים.
בעיה בכלי דם – עלולה לגרום להפרעה בניקוז הדם הורידי ולהגביר את הסיכוי לטחורים.
אלמנט התורשה והגיל – עם התקדמות הגיל, גדלים הסיכויים לצניחת טחורים. הסיבות יכולות להיות חולשה / איבוד טונוס שרירים ו/או נטייה לעצירות עקב שינוי בחילוף החומרים ו/או שימוש בתרופות.
עודף משקל – אנשים הסובלים מעודף משקל נוטים יותר לסבול מטחורים.
אילו סוגי טחורים קיימים ?
טחורים חיצוניים – טחורים שיצאו אל מחוץ לפי הטבעת. יכולים להיות כואבים, צורבים ומדממים. ניתן לחוש בהם מאחר והם מורגשים כמעין בליטה ואף לראותם.
טחורים פנימיים – באופן כללי, טחורים פנימיים לא נוטים לכאוב, אך עדיין גורמים לאי נוחות, דימום וגרד בזמן היציאה ואף יכולים בזמן מאמץ להפוך לטחורים חיצוניים. אם קיים כאב הוא יופיע בפי הטבעת ולא בפנים.
ישנם מצבים או שלבים שבהם הטחורים יכולים לצאת החוצה בעת הפעלת לחץ או בזמן יציאה ואז לחזור לבד פנימה, ישנם מצבים שהאדם צריך לסייע להם לחזור בעזרת דחיפתם והכנסתם חזרה פנימה וישנם מצבים בהם הם נשארים בחוץ ויהי מה, ולא חוזרים פנימה.
טיפולים קונבנציונליים
במידה וכן קיים כאב, נותנים חומרים מאלחשים/משככי כאב בצורת משחה ונרות ובמצבים מסויימים רופא עשוי לתת גם טיפול סטרואידאלי להפחית מצב דלקתי ונפיחות . המשחות פועלות באופן סימפטומטי ואינן בהכרח פותרות את הבעיה. הן עובדות בשלושה מישורים עיקריים:
1. אלחוש – הרדמה מקומית של המקום ובכך הקלה על הכאב. במשחה עם חומר מאלחש ניתן לעשות שימוש המוגבל בזמן.
2. שכבת הגנה – יצירת שכבה המגנה על הטחורים, כך שהצואה לא באה במגע ישיר וזה מונע גירוי.
3. חומרים מכווצים – מאפשרים כיווץ של הטחורים הנפוחים, ריפוי העור ושיקום הרקמה, ובכך מושגת הקלה בצריבה והגרד.
הנרות עובדים באותן דרכים רק שהם מותאמים יותר לטחורים פנימיים שהמשחות מתקשות להגיע אליהם.
קשירה – שיטת טיפול נפוצה, לא כואבת, לא מצריכה הרדמה. הקשירה נעשית על ידי גומייה המוחדרת דרך פי הטבעת בעזרת מכשיר. הגומייה חוסמת את זרימת הדם לטחור וגורמת לו להתנוון ולנשור. תהליך זה אורך עד שבוע וחצי לערך וקיים סיכון לדלקות או נמק, בעיקר אם קושרים יותר מטחור אחד בכל פעם.
שידוך – משתמשים במכשיר דמוי שדכן המשדך את הטחור בחזרה במקומו בתעלה האנאלית. הסיכוי לדימום רב בזמן שלאחר הניתוח הוא גדול.
Electrotherapy – טיפול בחשמל – מחממים וצורבים את הטחורים עם זרם חשמלי.
Sclerotherapy – הטרשה – מזריקים מסביב לטחור חומר כימי מטרש הגורם לניוונו.
שימוש בלייזר / קרן אינפרה אדומה לצריבת הטחורים. שיטה זו לא מספיק טובה לטחורים בדרגה חמורה.
Hemorrhoidectomy – ניתוח לכריתת הטחורים. זהו ניתוח קצר, 30 דקות לערך, מחייב הרדמה של חצי גוף או כללית. זהו ניתוח כואב והסיבוכים האפשריים הם בין היתר, זיהום, דימום שיכול גם להתנקז לתוך המעי, זיהום באגן, עצירת שתן שלרוב אמורה לחלוף ונזק לספינקטר שיכול לגרום לאי יכולת להתאפק.
טיפול באמצעות מכשיר דופלר – באמצעות גלי קול ואור המכשיר יודע לזהות את כלי הדם המובילים דם לטחורים. לאחר זיהויים הכירורג תופר ומהדק אותם כך שתיווצר חסימה והדם לא יוכל להגיע ולהזין את הטחור.
טיפול נטורופתי טבעי
זיכרו – המניעה תמיד עדיפה! אך משום מה הטבע הישראלי חנן אותנו באי נקיטת צעדים עד שכבר יש בעיה חמורה שצריך לטפל בה.
הנטורופתיה היא בראש ובראשונה רפואה מונעת, לכן, הטיפול יתמקד בשיקום מערכת העיכול ואיזונה, הסדרת היציאות, ומניעת מצב בו יהיה צורך בהפעלת לחץ בזמן היציאה – פרטים בהמשך.
אם עבודתכם כרוכה בשעות ישיבה ארוכות כגון, עבודה משרדית, נהגים וכדומה, אם ידוע לכם על מצב מתקרב שבו לא תהיה לכם גישה נוחה לשירותים מסודרים ונקיים – מצב שגורר איתו התאפקות ועצירות, אם קיימת עצירות או נטייה לכך, אם קיים אלמנט של לחץ, תזונה קלוקלת ודלה בסיבים, עודף משקל או הריון מתוכנן בדרך…רצוי כבר היום להתחיל טיפול מניעתי.
טיפול בטחורים קיימים, נועד להביא להקלה, להוריד נפיחות, גודש, דימום וכאב, לחזק כלי הדם ולכווץ אותם על מנת שיחזרו לגודלם ולמקומם הטבעי והראוי.
הטיפול הנטורופתי נעזר בכמה כלים במקרה של טחורים:
- תזונה
- צמחי מרפא לשימוש פנימי וחיצוני כאחד
- תנועה
- שינוי הרגלים
- גוף – נפש
תזונה
- שינוי הרגלי תזונה ואכילה, אכילה בזמנים קבועים, לא להגיע למצבי רעב, לאכול לאט, ללעוס היטב – חשוב לעיכול תקין.
- להמנע ממזונות המחלישים את הגוף כגון סוכרים ומזונות שומניים המפריעים בסופו של דבר לזרימת הדם.
- לצרוך מזונות שיכולים לסייע לזרימת הדם כגון בצל ושום.
- להעדיף מזונות כתומים כגון, גזר, דלעת, דלורית ובטטות המסייעים בשיקום וריפוי הריריות והרקמות, הם מכילים אנטי אוקסידנטים וסיבים רבים, ועל פי התורה הסינית, הם מחזקים את הטחול – דבר חיוני מאחר ותפקיד הטחול, בין היתר, הוא להחזיק את האיברים במקומם ולמנוע את צניחתם.
- להמנע ממזונות חריפים ומשתיית אלכוהול אשר משפיעים על מערכת העיכול.
- כאמור, עצירות היא מצב שיש לטפל בו אם הוא קיים וזאת, גם בכדי למנוע את הפעלת הלחץ בזמן היציאה שעשויה לגרום להתנפחות כלי הדם באזור פי הטבעת, וגם בכדי למנוע יציאות קשות שעשויות לגרות, לשרוט או לפצוע את אזור העור והרירית שסביב פי הטבעת ולגרום לפיסורה – שהיא סדק באותו אזור, שעשוי להזדהם ולהפוך למודלק. טיפ: אם לא קיימת בעיית סוכר גבוה בדם, תוכלו להיעזר באכילת סלק עם מיץ מלימון סחוט כחלק מהטיפול בעצירות.
- כמובן שמיותר לציין שיש להרבות בשתיים מים. שתייה של 8-10 כוסות מים ביום. המים מסייעים לריכוך היציאות ובכך להקלה בהתפנות ללא כאב ומאמץ.
- להרבות בסיבים תזונתיים המצויים במזון מלא, בפירות וירקות על קליפתם, שיבולת שועל, ירקות עליים ירוקים ועוד. הסיבים ידועים בתכונתם לספוח נוזלים ובכך הם תורמים לצואה רכה יותר, בעלת נפח אופטימלי אשר תמנע השקעת מאמץ בזמן יציאה.
- אכילת ירקות ופירות צבעוניים (אדום, כתום, צהוב) המכילים פלבנואידים. ככל שהפרי יותר עז בצבעו, כך הוא מכיל יותר פלבנואידים. הפלבנואידים הם חומרים הקשורים לצבע שיש לירקות ולפירות והם בעלי תכונות רבות, ביניהן: תכונה אנטי דלקתית, אנטי אוקסידנטית (נוגדת חמצון) עוצמתית, הם חשובים מאוד להגנה ולחיזוק של כלי הדם ומסייעים לספיגת ויטמין C שהוא חיוני לבניית הקולגן ושיפור גמישות כלי הדם. את הפירות והירקות יש לאכול טריים מאחר וחימום או בישול הורס את הפלבנואידים שהם מכילים. טיפ: בין הפירות הידועים לחיזוק כלי דם נמנים הדובדבנים, האוכמניות ופירות היער.
צמחי מרפא
צמחים לטיפול בטחורים הם בדרך כלל צמחים המכילים חומרים מכווצים כגון טאנינים, צמחים המגנים ומחזקים את כלי הדם, מרגיעים את אזור הטחורים ומפחיתים את הכאב והגרד. הפורמולה מותאמת אישית לכל אדם בנפרד ברקיחה אישית.
דוגמא לחלק מהצמחים לטיפול טבעי בטחורים:
CBD מהקנביס – לשימוש פנימי בשמן. הטיפולים הנפוצים בטחורים כוללים תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) ומשככי כאבים ומשחות מקומיות.
לחלק מהאנשים יש תגובות שליליות לטיפול זה , מה גם שבוא לא יעיל בכל המקרים.
יש מחקרים שמראים איך CBD יכול להפחית דלקת וכאב, שהם חלק מהתסמינים העיקריים של טחורים.
צמח ההממליס – Hamamelis virginiana – מחקרים רבים הוכיחו את תכונתו העוצמתית בכיווץ כלי הדם. ההממליס הוא בעל תכונה אסטריג'נטית, כלומר: מכווצת, יוצרת שכבת מגן ומשפרת את יכולות ההחלמה של הרקמה. להממליס גם תכונה אנטי-דלקתית ומפחיתת כאב. לשימוש פנימי בצורת מיצוי מרוכז של הצמח, ולשימוש חיצוני כקומפרס (רטייה) או כמשחה.
פרחי צמח הקמומיל – Matricaria recutita / camomilla – בעלי תכונה מרגיעה המסייעת לטיפול והרגעת טחורים. לשימוש פנימי כמיצוי מרוכז של הצמח או בצורת חליטת תה מהפרחים, ולשימוש חיצוני כמשחה, רטייה או בתוך באמבט ישיבה.
ציפורני חתול / קלנדולה – Calendula officinalis – הקלנדולה היא אסטריג'נטית – מכווצת, וגם אנטי דלקתית, מחטאת, מרגיעה ומפחיתה כאב. לשימוש חיצוני.
אלוורה – Aloe vera – לתחושת קרירות נעימה והרגעת אזור פי הטבעת, לסיוע בריפוי והרגעת גרד.
רימון – Punica granatum – מאז ומתמיד היה הרימון ידוע בסגולותיו הרבות, ולכן נמצא בשימוש נרחב כבר כמה מאות שנים. קליפת הרימון מכילה הרבה מאוד טאנינים בעלי התכונה המכווצת המסייעת לריפוי, והפרי עצמו עשיר בפלבנואידים המדוברים, החשובים לשמירה ולחיזוק של כלי הדם הורידיים.
פסיליום – Plantago – צמח בעל תכונה אדירה לספיחת מים, דבר המגדיל את נפח הצואה וגורם לה להפעיל לחץ על המעי ולהגביר בכך את הפריסטלטיקה (תנועתיות) שלו, ולמנוע או לטפל בעצירות. דבר זה מביא להקלה גדולה כשיש טחורים מדממים.
ערמונית הסוסים – Aesculus Hippocastanum – Horschestnut – מיועד, בין היתר, לטיפול בטחורים בעקבות פעילותו על רקמת החיבור של כלי הדם, הגברת הטונוס והפחתת שבירותם.
הניסיון הראה לי שאנשים מגיבים שונה לצמחי המרפא ולכן לא נהוג לתת צמח בודד אלא להרכיב שילוב של כמה מהם לפי מצבו של האדם.
תנועה
סירקולציית דם תקינה יכולה למנוע טחורים או להקל על טחורים קיימים, היא מושגת, בין היתר, באמצעות פעילות גופנית סדירה. העדר פעילות גופנית תורמת להיווצרות או החמרת טחורים.
שינוי הרגלים
יש סיבה טובה שאמרו לנו כילדים "לא להתאפק". כשצריך להתפנות גשו מיד, אל תמתינו או תחכו אפילו שנייה אם זה תלוי בכם. התאפקות עשויה להוביל לעצירות. אל תלמדו את הגוף שלכם להתאפק – זה הרגל מגונה ולא בריא והגוף יזכור לכם אותו.
אם פיתחתם הרגל להתיישב באופן ממושך בחדר השירותים ואף לעסוק בקריאה תוך כדי, רצוי לקצר את זמן השהות בישיבה שם.
מומלץ בחום להחזיק בחדר השירותים מעבר לנייר טואלט גם מגבונים לחים – עדיף ללא בישום, ויכול להיות נחמד אם הם יכילו אלוורה וקמומיל, לשמירה על היגיינה לאחר יציאה. חשוב לא להשאיר את המקום לח/רטוב.
יש אנשים העושים שימוש בבידה ונעזרים בו על מנת לשטוף את האזור עם מים וסבון – רצוי מקמומיל, לאחר היציאה כדי לשמור על ניקיון ולמנוע סיכון לזיהום.
אם הבריאות חשובה לכם, רצוי מאוד לא להשתמש בחומרים משלשלים למיניהם המגרים את אזור פי הטבעת מהריצות התכופות לשירותים.
גוף – נפש
הרפייה, שחרור, נשימות ודמיון מודרך הן שיטות נפלאות להרפיית שרירים, התמודדות עם לחצים וטיפול בעצירות, המהווים גורמים לטחורים. מומלץ בחום לבצע תרגילי נשימה והרפייה לפחות פעם אחת ביום.
על פי כמה גישות הוליסטיות, עצירות נתפסת מבחינה נפשית – רגשית כ"שמירה בבטן" – תרתי משמע. כלומר, שמירה בבטן של רגשות, כעסים וכדומה, הגורמת לעצירות שהיא "שמירה בבטן" של פסולת שאמורה לצאת. רפואת גוף – נפש נותנת במקרים הללו מענה מצויין. השימוש בדמיון מודרך לגילוי מקור הבעיה וטיפול בה הוא עוצמתי.
* עוד חומר למחשבה…
רפלקסולוגיה – שילוב טיפול רפלקסולוגי הוא נהדר!
דיקור (אקופונקטורה) – עוזר ומסייע מאוד לתהליך הריפוי. מסייע לזרימת דם תקינה, שחרור סטגנציות (חסימות) אם קיימות, חיזוק ואיזון הטחול ואיברים נוספים אם צריך, משלים את הטיפול התזונתי ואת צמחי המרפא.
טכניקת EFT (טכניקת לשחרור רגשי) – לטיפול בעצירות ולמצבי לחץ ודברים רגשיים- נפלא!
הומוטוקסיקולוגיה (הומיאופתיה מודרנית)- אני עושה בה שימוש רב והיתרון הגדול שלה, בין היתר, הוא מהירות התגובה.
סיכום
הטיפול הנטורופתי בטחורים משלב טיפול חיצוני עם פנימי וזו חלק מהייחודיות שלו. השילוב הזה בין השניים הוא חשוב. בנוסף, ישנה חשיבות רבה להסתכלות ההוליסטית על האדם כשלם ולא רק על הסימפטום.
הנטורופתיה משלבת כלים רבים שניתן לבחור ולשלב ביניהם, וכך ניתן לתפור את הטיפול הטוב והאישי ביותר עבור כל אדם ואדם.