הדיאטה הנכונה
"דיאטה", אתם שומעים את המילה הזאת וכבר חושבים על מה יש במקרר. הרעב כבר מתחיל לבצבץ והבטן עושה סימני מצוקה. טוב נו … ממחר …
על פי הגישה שלי, כדי לאזן את המשקל ולהסיר את הקילוגרמים המיותרים צריך לאכול !!!
כאשר אוכלים נכון קורים 3 דברים:
1. הגוף לומד לסמוך עליכם שהוא מקבל מזון באופן מסודר ועקבי ושאתם לא מרעיבים אותו וגורמים לו להכנס למצב הישרדותי של רעב שבו הוא נאלץ לאגור את מה שיש ולהוריד את המטבוליזם (=עלייה במשקל). כאשר הגוף מרגיש מספיק בטוח שהוא מקבל מכם את ההזנה הנכונה, הוא יכול ללמוד לשחרר את מה שאין לו בו צורך!
2. כאשר אוכלים נכון, הקיבה מתכווצת ויורדים במשקל. הימנעות מארוחות גדולות והגדלת הקיבולת ונפח הקיבה = ירידה במשקל!
3. כאשר אוכלים את הדברים הנכונים – אין רעב! רמת הסוכר בדם נשארת מאוזנת והמשמעות של זה היא ירידה במשקל.
אז בתור דבר ראשון, בואו נפטר מהמילה "דיאטה" ונתרגל לצמד המילים: "איזון משקל" מאחר וכך אני רואה את תהליך הירידה.
הנטורופתיה, כאשר היא מסייעת לטפל במחלות, מעוניינת להפעיל את מערכת הריפוי הטבעית שבגוף ולהביא את הגוף להשגת איזון, כשחושבים על זה – אין שום סיבה בעולם, שגוף החוזר לאיזון, לא יאזן גם את משקלו !!!
לכל אדם יש משקל שבו גופו מרגיש הכי טוב. אני מכירה גם אנשים שהרזו יותר מדי, ולאחר תקופה משקלם התאזן (הפעם כלפי מעלה), אך לא בצורה החולה והלא מאוזנת שקוראת עקב "דיאטות קסם" או דיאטות "בזק" מהירות ואינטנסיביות.
מהי אם כן, הדרך שלי לירידה במשקל? מה עושה אותה שונה? האם יש דבר כזה בכלל "דיאטה נכונה"? איזה צמחי מרפא יכולים לעזור כאן?
דיווחים מהשטח
במשך השנים, הגיעו אליי אנשים עם בעיית בריאות כלשהי שאינה קשורה במשקל. עם התקדמות הטיפול, הם חזרו ודיווחו על התרופפות הבגדים על גופם וירידה במשקל. בדיקות הדם השתפרו פלאים, סימפטומים נעלמו או התמתנו, העייפות השתפרה וגם מצב הרוח, הביטחון והמוטיבציה שלהם גדלו מאוד. נוכחתי לראות שתפריט שנועד למטרות ריפוי יכול בקלות לסייע גם לירידה במשקל ודבר נוסף שהבנתי הוא, שאדם המגיע אליי במצוקה עקב בעיית בריאות, רמת המוטיבציה שלו להקפיד על הדרך והתזונה גבוהה מאוד.
מוטיבציה וסיבה טובה = התמדה ותוצאות!
עקרונות התזונה שלי
באופן כללי חשוב לדעת, שישנם עקרונות בסיס וישנם דברים שמאוד משתנים מאדם לאדם. זה אומר, שתפריט שעזר לאדם אחד לרדת יפה במשקלו לא בהכרח יעזור לאחר וההתאמה האישית מאוד קריטית.
דברים שנרצה להימנע מהם:
הגבלה קלורית – ספירה, מדידה והשוואת קלוריות אינה עוזרת או ממתנת את רמת הרעב שלנו והצורך לאכול, היא גורמת להתעסקות אובססיבית בכמה קלוריות יש בכל דבר ומכניסה אנשים ל'סרטים' של חישובים והתחשבנויות. נוצר מצב שהאוכל מנהל את החיים.
נרצה להימנע מסוכרים, שומנים לא בריאים, שמרים ולהפחית במידה ניכרת מוצרי חלב וגלוטן.
ישנה חשיבות לאכילה של מזון טבעי. כזה שלא עבר עיבוד ולא הוכנסו בו חומרים משמרים, חומרי טעם וריח.
מעבר לדברים אלו שהם אומנם כליליים אך קריטיים ותקפים עבור כולם, יש לכל אדם ואדם את מה שנכון ועובד לו. לכן, לא יהיה תפריט זהה לשני אנשים.
מדוע לא להישקל?
על פי אחד העקרונות שאני עובדת על פיהם, אני ממליצה בחום להימנע מלהישקל. אם הפיתוי הוא גדול מידי ולא עומדים בו, אני ממש מבקשת מאנשים להוציא את המשקל מהבית. (בסוף התהליך, אם זה עושה טוב לאדם לבדוק כמה ירד זה בהחלט מובן).
אחת הסיבות היא, שהתעסקות עם משקלים ומספרים, כמה משקל ירד וכמה לא, הופך את הדרך ואת אורח החיים הבריא שאדם אימץ ל 'דיאטה' ודיאטות, בואו נהיה כנים – ברוב המקרים סופן להיכשל. על פי הנתונים מסקרים עדכניים שנעשו, אחוז מאוד קטן מהאוכלוסיה מצליח גם להרזות וגם בסופו של דבר, לשמור על המשקל החדש!
לכל מי שטוען, שאדם מקבל מוטיבציה להמשיך ולהתמיד כשהוא רואה כמה הוא ירד על המאזניים, עובדה שהשיטה הזו לא הוכיחה את עצמה, אולי היא היתה יעילה בשביל ההתחלה, אך לאורך זמן, גם אם דיאטה כלשהי צלחה, היה קשה לשמור על המשקל החדש והמספרים על המאזניים החלו לעלות שוב ואיתם ללא ספק גם התסכול.
לפעמים, ההישקלות זה כמו לירות לעצמך כדור ברגל, כי עצם ההישקלות גורמת לאנשים לוותר מהר, להתייאש ולהרים ידיים מאחר והם מטילים את כל יהבם על המאזניים ומודדים את ההצלחה או הכישלון שלהם במספר הקילוגרמים שירדו או לא ירדו.
ואז:
- אם עולים במשקל (אפילו כמה גרמים) – מאבדים את העשתונות ושוברים את הדיאטה.
- אם לא יורדים בכלל – מיואשים, כועסים ושוברים את הדיאטה.
- אם יורדים מעט או פחות ממה שמצפים- מאוכזבים ועשויים לשבור את הדיאטה.
נראה שבכל מקרה להישקל לא יעשה טוב.
הדיאטה בסופו של דבר היא משהו שלא מחזיקים בו לאורך זמן והמשקל רק עוזר להרים ידיים מהר יותר מתוך פרץ אמוציונלי של כעסים, תחושת כישלון, אכזבה, הלקאה עצמית וכדומה.
אנשים רבים הפסיקו לסמוך על עצמם, על התחושות שלהם, התרחקו מהגוף שלהם, הפסיקו להקשיב לו. אנשים רבים זקוקים למשהו החיצוני הזה, כמו המשקל והמספרים, שיגיד להם אם הם "בסדר" או "לא בסדר"… וכאן מתחיל בעצם הטיפול הנטורופתי האמיתי והצורך שלי לעזור לאנשים להתחבר מחדש לעצמם, לגוף שלהם.
כשאדם עסוק במספרים ומשקלי-יעד, באותו הרגע הוא בעצם מפסיק להנות מהדרך והופך את הכל למרדף וגם אם שיטות יספרו שהדרך קלה וזורמת ואפשר לאכול מה שרוצים ולרזות – בפועל זה לא בהכרח נכון. העובדה היא: כשלא נהנים מהדרך, יהיה קשה יותר להשיג ובייחוד לשמור על תוצאות! בנוסף, אם אנו זוכרים שהצלחנו להשיג משהו אך סבלנו בדרך, יהיה קשה לעשות זאת שוב, במידה והפעם הראשונה נכשלה (מה שקורה בדרך כלל בדיאטות).
כנטורופתית אני מעוניינת להביא אדם להנות מהדרך, בלי לחץ, בלי זמנים, בלי להישקל, בלי לספור ולהשוות קלוריות, בלי כל ההתעסקות הזו סביב האוכל. אני מעוניינת לעזור להביא אדם להפוך את זה באמת לאורח חיים ולא רק לטפח את המונח – אין דרך אחרת. חשוב להנות מהשינוי באורח החיים, מהשינוי בהרגשה בבגדים, מאיך קמים בבוקר, איך התחושה הכללית והבריאותית, איך מצב הרוח, הביטחון והדימוי העצמי…והכל פה תלוי בעיתוי.
כשלא נשקלים, הופכים מדדים אחרים לחשובים יותר – אין היתפסות למשהו באופן אובססיבי ואפשר באופן הזה באמת להפוך את הדרך לאורח חיים נכון ולהביא את המשקל לאיזון.
ניקוי הגוף מרעלים
אתחול מחדש לגוף ולכל המערכות, ניקוי פנימי עמוק על ידי תזונה , מיצים וצמחים היא דרך מופלאה לתת לגוף את הבוסט הראשוני לא היה זקוק כדי לחזור למוטב ולהתחיל בדרך חדשה ומוצלחת ובריאה.
תהליכים כאלה אני מלווה באופןן קבוצתי ואישי שנים רבות וניתן לקרוא על כך פה באתר.
גוף-נפש
זה מאוד חשוב! כנטורופתית אני מביטה באדם באופן הוליסטי, זה אומר שגם החלקים הנפשיים והמנטליים נלקחים בחשבון.
הקשר בין גוף לנפש, בייחוד בנושא האכילה והרגלי האכילה, הוא ממשי ומצריך התייחסות ראויה. אם באמת נלמד ונבין לעומק את השילוב הבלתי נפרד בין גוף לנפש, ולא רק בנושא האכילה והמשקל, הרבה דברים יהפכו קלים יותר כשנדע איך להתמודד ולטפל בהם. למה אנו אוכלים בגלל מצבים רגשיים? למה אנו בוחרים באוכל כמפלט? למה אנו אוכלים שלא מתוך רעב?
לרדת במשקל בראי הנטורופותה דומה ל 'אימון'
הגדירו את החזון שלכם לגבי המשקל שלכם (לא במספרים). איך אתם רוצים להיראות ולהרגיש?
אילו דברים תעשו כשתשילו את הקילוגרמים העודפים ותחזרו לאיזון? ראו זאת בעיני רוחכם, תרגישו זאת בליבכם כאילו הדבר כבר הושג.
שבו והגדירו מה הסיבות שלכם לרדת במשקל? מה מונע מכם להגשים את המטרה? מה הכשיל אתכם בניסיונות קודמים? אילו דפוסי מחשבה ואמונות מעכבות אתכם? איך אורח חייכם, עבודתכם, מצבכם הנפשי והחשיבתי, הקשרים האישיים והחברתיים שלכם תורמים למצב גופכם ולמשקלכם?
כשדברים אלו יהיו ברורים יותר, שום דבר לא יעמוד בדרככם להגשים את המטרה והחזון שלכם לגביי משקלכם, בריאותכם וחייכם.
ללמוד, לגלות ולדעת!
הקדישו זמן ללמוד איך גופכם עובד מבפנים. קראו ברשת, קחו קורס או סדנא אם צריך. הבנה לעומק, תאפשר לדברים להיעשות באופן פחות אוטומטי ויותר ממקום של ידע, וידע הוא כוח!
לי אישית חשוב שתדעו על האינסולין ואיך הוא מפריע לירידה שלכם במשקל, קראו על הורמון הקורטיזול והקשר שלו להשמנה, על התגובה הגליקמית והעומס הגליקמי. כשתבינו כמה הם קובעים את במידה רבה את מצב הרעב שלנו ואת המשקל שלנו, תוכלו לעשות את הצעד הראשון לעבר השלת הקילוגרמים העודפים ממקום של ידע. הידעתם שאכילת מזונות מסויימים יכולה לגרום לנו להיות מורעבים זמן קצר אחרי שאכלנו? ישנם בהחלט מזונות המכניסים אותנו למעגל קסמים של צורך כמעט בלתי נשלט לאכול.
צמחי מרפא
אדם המגיע אליי במטרה לרדת במשקל, יקבל תוספי מזון וצמחי מרפא. הצמחים משמשים אותי בכל הרמות:
איזון הורמונלי, הרגעה, הורדת רעב, האצת המטבוליזם, הזנה, סיוע למערכות הגוף, שיפור תפקוד מערכת העיכול (הכרחי לירידה במשקל)
סיכום
מאבקים במשקל ודיאטות למיניהן מותירים אנשים רבים במצוקה נפשית וגופנית, פתרונות מהירים אכן קורצים, הם קולעים בול למקום שהכי כואב לנו, שאותו אנחנו כמהים לשנות. הדיאטה הבאה כבר הופכת קשה יותר, הגוף עלול לחוות חסרים תזונתיים, הורדת המטבוליזם והתגוננות על ידי צבירת שומן.
הגישה שלי להרזיה אינה "דיאטת כאסח" אלא תהליך המשלב גוף ונפש בו רוכשים כלים שיסייעו לכם לחזור למשקל שגופכם מרגיש בו נפלא, קליל, בריא, חזק, מאושר ומאוזן. ירידה במשקל חייבת לשלב עבודה רגשית ולמידה.
בדרך זו אין תחושת רעב, היא אינה כוללת ספירת קלוריות, מדידת כמויות או מתן ציונים לאוכל שאנו אוכלים. ישנה למידה והקשבה אמיתית לגוף, חיבור לצרכים האמיתיים.
הטיפול משלב שינוי בהרגלי חיים היכולים להשפיע ישירות על המשקל (אפילו ברמת הרגלי השינה), שינוי הרגלי אכילה, הבנת התגובה והעומס הגליקמיים ותפקידם בהשפעה על הכמות ועל סוג המזון שנאכל, טיפולי גוף-נפש ושינוי חשיבתי. באופן הזה יתאפשר לשמור על המשקל שהושג ולא לעלות הכל מחדש.