אנמיה בהריון

האם ניתן להכין את הגוף לפני הכניסה להריון כדי למנוע אנמיה על רקע חוסר בברזל במהלכו? מה עושים אם רמות הברזל נמוכות? האם תוספי ברזל הם באמת הפתרון לכולן?

כשאישה מספרת לרופא שלה שהיא בהריון, או אפילו רק על תכנון הריון קרוב, מיד היא מקבלת המלצה לנטילת ברזל, חומצה פולית או פורמולה כמו "פרנטל".

האם התזונה שלנו הפכה כל כך קלוקלת שאפילו תהליך טבעי לחלוטין משחר הימים כמו הריון לא יכול לעבור ללא חסרים?

באופן אישי אני נותנת תוסף ברזל רק אם באמת צריך. ההעדפה היא לעבוד עם מה שיש לנו בתזונה (פרטים בהמשך). 

תפקיד הברזל בגוף:

הברזל נושא את החמצן מהריאות לכל תאי הגוף ע"י ההמוגלובין. הוא גם מרכיב חלק ממולקולות של חלבונים המשתתפים בנשימה התאית ומשתתף בייצור של חומרים המעבירים אותות עצביים במוח.

סימני חסר:

במחסור קל בברזל יכולה להיות מורגשה רק חולשה ועייפות, אך במחסור גדול וממושך יתכנו גם חיוורון, כאבי ראש, חוסר תיאבון, ראייה מטושטשת, קהות חושים, סחרחורות, דופק מהיר, הפרעות שינה. לעתים נראה גם שלשולים או עצירות. בתינוקות נצפה שמחסור בברזל בשנתיים הראשונות לחיים יכול לפגוע בפוטנציאל הלמידה.

 

חשוב לציין שאם קיימת נטייה לחוסר, הבעיה היא לא בהכרח חוסר בתפריט, אלא בעיה של ספיגה. ישנם גורמים רבים המשפיעים על ספיגתו. למשל, פוליפנולים כגון טאנין הנמצא בתה, חומצה פיטית המצויה בסובין, נבטי דגנים, בקטניות ובאגוזים נוטה להתחבר עם הסידן והברזל שבמזונות אחרים ולמנוע את ספיגתם, סידן גם כן מגביל את הספיגה של ברזל בגוף וחומצה אוקסאלית הנמצאת בתרד….כן- פופאי והתרד- מידע שגוי! לעיתים בעיית ספיגה נובעת כתוצאה ממחלות כגון, מחלות מעי דלקתיות, תסמונת המעי הרגיז ועוד. לכן, כאשר אני מטפלת חשוב לי להתייחס לגורם לחוסר בברזל ולבעיית הספיגה ולא סתם לתת תוסף ברזל.

כאשר הבעיה היא ספיגה, לא משנה כמה ברזל הגוף יקבל, הוא פשוט לא ייספג אל תוך התאים (גם אם בדיקות הדם יראו פרמטרים עולים וטובים). אין זה אומר בהכרח שהברזל נספג לתוך התאים עצמם ואז הסימפטומים ימשכו ולא תהיה הטבה בהרגשה.

בדיקות דם מראות את מצב הברזל בדם ואת מצב המאגרים -פריטין. אך אין הן מעידות על כניסת יוני ברזל אל תוך התאים. אישה החווה סימפטומים של אנמיה על רקע חוסר ברזל, יכולה לקבל תוסף ברזל, לראות את רמתו בדם עולה בבדיקות ולמרות זאת, להמשיך לחוות את הסימפטומים שצויינו כאן בהתחלה.

לעומת זאת, ויטמין C מגדיל באופן משמעותי את ספיגת הברזל בגוף. מזונות מהצומח עשירים מאוד בויטמינים בכלל ובוויטמין C, אין צורך להתחיל לעשות חישובי ספיגה, הטבע היה מספיק חכם כדי לאפשר לנו את כל שאנו זקוקים לו – גם במצב הריון. תזונה נבונה ואכילה מסודרת בהריון היא מהחשובות ביותר.

ישנם כמה דברים בסיסים וקלים לביצוע שניתן לעשות כדי לשפר את ספיגת הברזל, כגון, לא לשתות תה רגיל בסמוך לארוחה אבל כן לשתות מים עם לימון. במקרים יותר קשים ניתן להיעזר בתוספים ייחודיים שמטרתם היא שיפור הספיגה.

מתוס הצמחונות

ניתן היום בקלות לשבור את המיתוס שצריך בשר בשביל ברזל. אני מכירה צמחונים של 20 שנה שמעולם לא היתה להם שום בעיית חוסר ברזל ולעומת זאת, אוכלי בשר עם חוסר ברזל קשה.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ערכה סקר מאוד מקיף על הרגלי התזונה של הישראלים. הסקר מצא שהמקור הגדול ביותר לברזל, גם בקרב חסידי הבשר, היה דווקא מהצומח. צמחונים שאוכלים תזונה בריאה ומגוונת מקבלים כמות ברזל מעל ומעבר, כך שמצבם אפילו טוב יותר מאוכלי הבשר – ואני לא מתייחסת כאן לצמחונים שאוכלים רק פיצות וממתקים כל היום! ואכן, מחקרים מראים שצמחונים לא סובלים ממחסור בברזל יותר מאשר כלל האוכלוסייה.

ברזל נמצא לא רק בבשר, איברים פנימיים, עוף והודו. המיתוס בנוי על העובדה שבשר אכן מכיל כמות גדולה של ברזל ושסוג הברזל הוא מהסוג הזמין ביותר לגוף: ברזל  Haem. אך צריך לזכור שהיתרון לברזל הזמין הזה הוא קטן ביותר, גם עבור אוכלי בשר, מאחר והוא מהווה רק כ-5% מאספקת הברזל של ישראלי ממוצע.  כלומר, יותר מ-95% מהברזל בתזונה שלנו הוא דווקא מהסוג שנקרא: Non-haem הנמצא במזון מהצומח.

אז איפה עוד יש ברזל בתזונה?

ברזל נמצא במזונות מהצומח כמו קטניות (מאש, עדשים, שעועית, אזוקי, אפונה), נבט חיטה, משמשים, פירות יבשים (צימוקים, שזיפים, משמשים), אגוזים, ירקות עליים ירוקים, קינואה, כוסמת, דוחן, מולסה, שומשום, טחינה, שמרי בירה ועוד.

 

ניתן לעבור הריון ללא שום צורך בתוספי ברזל.  קורה הרבה, שנשים נוטלות ברזל ללא כל צורך בזמן הריון. ההמלצה שלי היא: בדקו את רמות הברזל לפני או בתחילת ההריון לפני שאתן מחליטות על כדורי ברזל. אם הבדיקות טובות איני רואה כל צורך בתוסף. אם הן נמוכות או אם הן יורדות במהלך ההריון (כתוצאה מעלייה בנפח הדם) ניתן להגיע לקליניקה ולקבל הנחייה תזונתית להעלות את הברזל בגוף בעזרת תזונה וסיוע לספיגה על ידי הגוף.

 

*הסיבה שרופאים ממליצים על ברזל עוד לפני ההריון היא שלוקח לכדורי הברזל מספר שבועות להתחיל להשפיע ושבדרך כלל הברזל יורד בהריון.

אך אם משפרים את הספיגה ומכוונים את התזונה נכון לא צריכה להיות בעיה.

איזה תוסף הכי טוב?

רק במקרים מאוד ספציפיים אני נעזרת בתוסף ברזל. גם כאשר אני נותנת המלצה לתוסף, יש מעט מאוד אופציות שנחשבות לטובות מבחינת ספיגה ושלא גורמות לעצירות או תופעות לוואי לא נעימות במערכת עיכול. מאחר וזה יכול להשתנות מאישה לאישה ובהחלט יכול להיות מצב שתוסף אחד יהיה מעולה לאחת ולא טוב לאחרת חשוב התשאול האישי ההתאמה האישית.